7 εύκολοι τρόποι για να προστατεύσετε τα χαλιά από τα κατοικίδιά σας

background image

Γενικές πληροφορίες

17/10/2023

7 εύκολοι τρόποι για να προστατεύσετε τα χαλιά από τα κατοικίδιά σας

Το να έχεις ένα κατοικίδιο είναι παρόμοιο με την προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα προσφέρουν συντροφιά, αγάπη και μια σειρά από αξέχαστες στιγμές. Ωστόσο, μαζί με τις αμέτρητες χαρές, μπορούν να σας φέρουν αντιμέτωπους με μια σειρά από προκλήσεις. Μια από αυτές είναι το "xαλί".

Φθορά χαλιών

Για πολλούς, χαλιά και κατοικίδια είναι αταίριαστος συνδυασμός: ο ρυθμός φθοράς των χαλιών αυξάνεται, το ίδιο και η ανάγκη καθαρισμού τους. Τα κατοικίδια μπορεί να ουρήσουν πάνω στα χαλιά, αλλά ακόμα και το λίπος που αφήνει το δέρμα τους όταν τρίβονται πάνω αφήνει λεκέδες και άσχημη μυρωδιά. Αν και δεν υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένα χαλιά για σκυλιά ή γάτες, μπορούμε με κάποια εύκολα tips να περιορίσουμε τη φθορά τους και να τα κρατάμε καθαρά.

Πως να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά

Το τρίχωμα των κατοικίδιων συμβάλλει σημαντικά στην κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα, ειδικά όταν έχετε χαλιά. Το σάλιο της γάτας επίσης είναι επιβλαβές, καθώς περιέχει βακτήρια που θα εμποτιστούν στις ίνες του χαλιού και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μούχλα, πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνο ειδικά αν έχετε παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαλλαγείτε από τα χαλιά σας, απλά πρέπει να βρείτε έξυπνους τρόπους ώστε να διασφαλίσετε ότι το χαλί σας παραμένει καθαρό, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει ένα άνετο, και φιλικό σπίτι για εσάς και τα κατοικίδιά σας.

  1. Βουρτσίστε τα κατοικίδιά σας έξω
  2. Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα μπάνιου
  3. Τοποθετήστε το μπολ φαγητού, δοχείο νερού και τα αξεσουάρ τους σε χώρους εκτός μοκέτας
  4. Δημιουργήστε συγκεκριμένους χώρους παιχνιδιού εκτός μοκέτας
  5. Προγραμματίστε τακτικά επαγγελματικό καθαρισμό χαλιών
  6. Χρησιμοποιήστε προστατευτικές θεραπείες χαλιών
  7. Εκπαιδεύστε τα κατοικίδιά σας

1. Βουρτσίστε τα κατοικίδιά σας έξω

Κάθε κατοικίδιο χρειάζεται περιποίηση από καιρό σε καιρό, είτε πρόκειται για έναν μακρυμάλλη περσικό γάτο είτε για ένα κοντότριχο λαγωνικό. Είναι δελεαστικό να το κάνετε ενώ βρίσκεστε στο σαλόνι σας, αλλά η απελευθέρωση τριχώματος που στη συνέχεια θα εισχωρήσουν στα χαλιά σας, δεν είναι ότι καλύτερο ειδικά αν ταλαιπωρήστε από αλλεργίες.

Ζούμε σε μια χώρα με ήπιο κλίμα οπότε είναι δυνατό να βουρτσίζετε τους χνουδωτούς σας φίλους έξω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ενώ εκείνος απολαμβάνει τον καθαρό αέρα εσείς τον βοηθάτε να απαλλαγεί από το περιττό του τρίχωμα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να καθαρίζετε πάντα τα πόδια τους επιστρέφοντας από τη βόλτα, για να περιορίσετε έτσι το καθάρισμα των χαλιών στο ελάχιστο!

2. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα μπάνιου

Το μπάνιο είναι απαραίτητο για τα περισσότερα κατοικίδια για τη διατήρηση τόσο γενικότερης υγείας τους αλλά και της υγιεινής τους. Ωστόσο ανάλογα με το είδος και τη ράτσα, τα κατοικίδια έχουν διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη συχνότητα και τη μέθοδο πλυσίματος.

Σκύλοι

Η ανάγκη για μπάνιο ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, τον τύπο του τριχώματος, τον τρόπο ζωής και τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

  • Οι δραστήριοι σκύλοι σε εξωτερικούς χώρους ή εκείνοι με παχύ υπόστρωμα μπορεί να χρειάζονται μηνιαία μπάνιο.
  • Οι κοντότριχες ράτσες ή οι σκύλοι εσωτερικού χώρου μπορεί να χρειάζονται μπάνιο κάθε 2-4 μήνες.
  • Οι ράτσες με λιπαρά τρίχωμα, όπως τα Basset Hounds, μπορεί να χρειάζονται εβδομαδιαία μπάνια.

Γάτες

Οι περισσότερες γάτες είναι άριστες περιποιητές του εαυτού τους και μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ μπάνιο. Ωστόσο, για γάτες που είναι ιδιαίτερα βρώμικες ή λιπαρές, κάντε μπάνιο κάθε 4-6 εβδομάδες ή όποτε εσείς κρίνετε ότι χρειάζεται.

3. Τοποθετήστε το μπολ, το δοχείο νερού και τα αξεσουάρ εκτός μοκέτας

Τρίμματα τροφής από τον σκύλο ή κόκκοι άμμου από το αμμοδοχείο της γάτας μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε ένα σπίτι με μοκέτα, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν με την ηλεκτρική σκούπα. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε την αμμολεκάνη της γάτας σας στο μπάνιο ή στο μπαλκόνι και τα μπολ τους στην κουζίνα που συνήθως έχει πλακάκι ή μάρμαρο.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, βάλτε ένα διάφανο πλαστικό χαλάκι γύρω από την περιοχή και στη συνέχεια, τοποθετήστε το μπολ ή το κουτί απορριμμάτων σε ένα άλλο ξεχωριστό χαλάκι. Αυτό παρέχει επιπλέον προστασία και διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό της περιοχής χωρίς να ανησυχείτε για λεκέδες από σάλιο και θρυμματισμένη τροφή.

4. Δημιουργήστε συγκεκριμένους χώρους παιχνιδιού

Μπορεί να μην το σκέφτεστε, αλλά αν οι τριχωτοί σας φίλοι λατρεύουν να πηδούν και να τρέχουν στο γατόδεντρο-ονυχοδρόμιο ή να παρτάρουν στο πάτωμα, θα ρίχνουν συνεχώς τρίχωμα στο χαλί, δεδομένου ότι περνούν πολύ χρόνο σε αυτήν την περιοχή. Κάθε φορά λοιπόν που το γατάκι σας πηδάει από πέρκα σε πέρκα ή ο σκύλος σας παίζει με την μπάλα του, πέφτουν τρίχες που συμβάλλουν στη χαμηλότερη ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Τοποθετήστε λοιπόν τα παιχνίδια τους σε καθορισμένα σημεία που δεν καλύπτονται από μοκέτα. Για να αρχίσουν να αισθάνονται άνετα με το συγκεκριμένο μέρος, προσφέρετε τους λιχουδιές, επιβραβεύστε τα για να τους δείξετε ότι αυτή είναι η δική τους άνετη γωνία.

5. Προγραμματίστε τακτικά επαγγελματικό καθαρισμό χαλιών

Λόγω της πολυάσχολης ζωής σας μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για καθάρισμα των χαλιών. Εκτός όμως από την έλλειψη του χρόνου, οι κοινές ηλεκτρικές σκούπες και τα κοινά καθαριστικά δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν τους λεκέδες αλλά και το τρίχωμα που έχει εισχωρήσει βαθιά στο χαλί. Εάν το κουτάβι ή ο ηλικιωμένος σκύλος σας είχε ένα ατύχημα, είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί σωστά και να αποτραπεί η υπερανάπτυξη βακτηρίων.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών είναι σημαντικός για όλους, αλλά είναι ακόμη πιο κρίσιμος για όσους μοιράζονται το σπίτι τους με κατοικίδια. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εταιρείες καθαρισμού χαλιών που προσφέρουν οικονομικές λύσεις πάντα φιλικές προς τα κατοικίδια.

6. Χρησιμοποιείτε προστατευτικές θεραπείες χαλιών

Τα προστατευτικά χαλιών είναι ιδιαίτερα πολύτιμα σε νοικοκυριά με κατοικίδια. Αυτά τα προστατευτικά μπορούν να έρθουν σε διάφορες μορφές, όπως σπρέι, πλαστικοί διάδρομοι ή χαλάκια. Ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να προστατεύουν το χαλί από πιθανές ζημιές και φθορά που μπορεί να προκαλέσουν τα κατοικίδια.

Τα χαλιά σε περιοχές με μεγάλη κίνηση, ειδικά όπου τα κατοικίδια συχνά πατούν, μπορεί να φθαρούν πολύ πιο γρήγορα. Τα προστατευτικά μπορούν να μειώσουν την επίδραση στις ίνες του χαλιού, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του. Ορισμένα προστατευτικά χαλιών έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν και να εξουδετερώνουν τις οσμές πράγμα ιδιαίτερα ευεργετικό σε σπίτια με κατοικίδια.

7. Εκπαιδεύστε τα κατοικίδιά σας

Πολύ συχνά τα γούνινοι φίλοι μας εμπλέκονται σε καταστροφικές συμπεριφορές. Θα πρέπει λοιπόν με τη βοήθεια ενός ειδικού εκπαιδευτή, να κατανοήσουμε τον λόγο πίσω από αυτές τις ενέργειες και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες αυτών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το ξύσιμο, το σκάψιμο, το μάσημα και άλλες καταστροφικές συνήθειες:

  • Ονυχοδρόμιο για γάτες: Οι γάτες από τη φύση τους πρέπει να ξύνουν τα νύχια τόσο για την σωστή αντικατάσταση του θύλακα των νυχιών τους όσο και για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Αγοράστε λοιπόν ένα ονυχοδρόμιο και τοποθετήστε το κοντά σε περιοχές όπου η γάτα σας της αρέσει να ξύνει.
  • Σκάψιμο για σκύλους: Εάν ο σκύλος σας αρέσκεται στο να σκάβει, σκεφτείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη περιοχή στην πυλωτή σας ως “λάκκο για σκάψιμο”. Αγοράστε μια μεγάλη λεκάνη γεμίστε τη με άμμο ή χώμα και θάψτε τα παιχνίδια του για να γίνει ελκυστικό το παιχνίδι.
  • Ειδικές ταινίες κατά των γρατσουνιών: Αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε έπιπλα ή περιοχές που θέλετε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το ξύσιμο.
  • Διαδραστικά παιχνίδια: Αυτά μπορούν να κρατήσουν τα κατοικίδια σας απασχολημένα για πολλές ώρες και να μειώσουν την πλήξη, η οποία είναι συχνά μια σημαντική αιτία καταστροφικής συμπεριφοράς.
  • Μασητικά παιχνίδια για σκύλους: Αυτά ικανοποιούν τη φυσική επιθυμία για μάσημα, κρατώντας τα μακριά από τα έπιπλα ή τα παπούτσια σας.

Συμπέρασμα και πρόληψη

Η αντιμετώπιση και η πρόληψη καταστροφικών συμπεριφορών στα κατοικίδια συχνά απαιτεί έναν συνδυασμό κατανόησης των αναγκών τους, παροχής κατάλληλων διεξόδων για τα φυσικά τους ένστικτα και διασφάλισης ότι έχουν ένα διεγερτικό περιβάλλον. Με υπομονή και συνέπεια, τα περισσότερα κατοικίδια μπορούν να οδηγηθούν μακριά από ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Τα κατοικίδια κάνουν τη ζωή μας πολύ καλύτερη, είναι οι τέλειοι σύντροφοι αλλά μπορούν επίσης να κάνουν τη φροντίδα του σπιτιού πιο δύσκολη. Μη νομίζετε ότι χρειάζεται να πείτε αντίο στα χαλιά ή τις μοκέτες σας, αντίθετα, χρησιμοποιήστε τις παραπάνω χρήσιμες συμβουλές και φυσικά τη βοήθεια επαγγελματιών για να ικανοποιήσετε τον bestie σας αλλά και να έχετε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image