Πως ο χρόνος παιχνιδιού με τη γάτα επηρεάζει την ευημερία της: Έξυπνα παιχνίδια για γάτες

background image

Γάτα

07/11/2023

Πως ο χρόνος παιχνιδιού με τη γάτα επηρεάζει την ευημερία της: Έξυπνα παιχνίδια για γάτες

Ο χρόνος παιχνιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία μιας γάτας και είναι ακόμα πιο σημαντικός για αυτές που βρίσκονται σε διαμέρισμα. Παρόλο που οι γάτες μπορεί να κοιμούνται έως και 16 ώρες την ημέρα, όταν είναι ξύπνιες, χρειάζονται διέγερση και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι με το παιχνίδι.

Στην άγρια ​​φύση, όταν τα λιοντάρια, οι τίγρεις και άλλες άγριες γάτες δεν κοιμούνται, είτε κυνηγούν είτε διδάσκουν τα μικρά τους να κυνηγούν. Και το παιχνίδι δεν είναι τίποτα άλλο από το να διοχετεύεις το κυνηγετικό ένστικτο της οικιακής σου τίγρης στο παιχνίδι.

'Aσκηση για γάτες

Η παχυσαρκία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα υγείας στις γάτες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 55% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Εκτός από τη διατροφή με ωμή ή ξηρά τροφή, η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα γάτα σας σε φόρμα.

Αντιμετώπιση της πλήξης

Οι γάτες που δεν ψυχαγωγούνται βαριούνται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η πλήξη μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά για τις μοναχικές γάτες.

Ανακούφιση από το άγχος

Ίσως αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να αγχώσει τις χαϊδεμένες γάτες μας. Οι στρεσογόνοι παράγοντες των αιλουροειδών κυμαίνονται από αλλαγές στο περιβάλλον τους έως τη λήψη του στρες από τους ανθρώπους τους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του στρες στις γάτες είναι μέσω του τακτικού χρόνου παιχνιδιού.

Διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών

Το παιχνίδι βοηθά τις γάτες να καίνε ενέργεια που διαφορετικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συμπεριφορά που οι άνθρωποι θα θεωρούσαν λιγότερο από επιθυμητή. Η «παιχνιδοθεραπεία» λοιπόν θα πρέπει να είναι η λύση σε κάθε εμφάνιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.

Χρόνος για bonding

Το παιχνίδι με διαδραστικά παιχνίδια είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αυξήσετε τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και τη γάτα σας.

Δημιουργικός χρόνος παιχνιδιού για γάτες

Παιχνίδια που προσομοιώνουν το κυνήγι και ικανοποιούν την έμφυτη ορμή μιας γάτας είναι πιο αποτελεσματικά για τη δημιουργία μιας διασκεδαστικής εμπειρίας κάτι που την βοηθά επίσης να κάψει την περίσσια ενέργεια της. Παρόλο που υπάρχουν πολλά χαριτωμένα μικρά παιχνίδια στην αγορά, απλά τοποθετώντας ένα μπροστά στη γάτα σας, ελπίζοντας ότι θα παίξει μαζί του, δεν λειτουργεί με τις περισσότερες γάτες.

Διαδραστικά παιχνίδια για γάτες τύπου καλάμι ψαρέματος

Τα διαδραστικά παιχνίδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη γάτα σας να παίξει μαζί σας και να ικανοποιήσει το ένστικτό της κυνηγιού/θηράματος. Ο τρόπος με τον οποίο μετακινείτε το παιχνίδι είναι σημαντικός. Μην το κουνάτε μανιωδώς για να κάνετε στη γάτα σας αερόβια προπόνηση. Δεν κυνηγούν έτσι οι γάτες φυσικά...

Μείνετε λοιπόν, σε αυτό που είναι φυσικό. Στην άγρια ​​φύση, μια γάτα καταδιώκει το θήραμά της ενώ παραμένει όσο πιο ήσυχη και αόρατη γίνεται. Πλησιάζει όλο και πιο κοντά και μετά, μόλις βρεθεί σε απόσταση αναπνοής, ορμάει. Οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα των πνευμόνων να κυνηγήσουν μέχρι εξάντλησης, επομένως μην διεξάγετε μαραθώνιους σε όλο το σπίτι.

Μετακινήστε το παιχνίδι σαν θήραμα, εναλλάσσοντας γρήγορες και αργές κινήσεις, ώστε να της δώσετε χρόνο να σχεδιάσει την επόμενη κίνησή της. Συμβουλή: κινήσεις που απομακρύνονται από ή κατά μήκος του οπτικού πεδίου της γάτας θα ενεργοποιήσουν την ορμή της λείας της. Μην κρατάτε το παιχνίδι κοντά στο πρόσωπό της και μην το μετακινείτε προς το μέρος της.

Παιχνίδια παζλ

Τα διαδραστικά παιχνίδια παζλ μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τις γάτες σας πνευματικά διεγερμένες όταν δεν μπορείτε να παίξετε μαζί τους. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να γεμίζουν με λιχουδιές και προκαλούν τη γατούλα να ανακτήσει τις λιχουδιές μέσα από διάφορα ανοίγματα στα παιχνίδια.

Αντικαταστήστε τα παιχνίδια

Μην αφήνετε τα ίδια παιχνίδια στο ίδιο σημείο συνεχώς – αυτό θα εγγυηθεί σχεδόν ότι οι γάτες σας θα τα βαρεθούν. Αφήστε μερικά παιχνίδια μακριά για μια ή δύο εβδομάδες και μετά βγάλτε τα ξανά έξω. Οι γάτες σας θα νομίζουν ότι έχουν ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει εάν η γάτα σας έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι με το οποίο παίζει συνέχεια.

Τα παιχνίδια για γάτες δεν χρειάζεται να είναι ακριβά

Για μια γάτα, σχεδόν τα πάντα μπορούν να γίνουν παιχνίδι: σακούλες παντοπωλείου, κουτιά, ρολά χαρτιού υγείας, παντόφλες, χαρτομάντηλα – στο μυαλό μιας γάτας, όλα αυτά φτιάχτηκαν για παιχνίδι.

Σκεφτείτε σαν γάτα και μπορεί να εκπλαγείτε με τα παιχνίδια που μπορείτε να φτιάξετε με πράγματα που έχετε ήδη στο σπίτι σας που κάνουν το γουργουρητό παιχνίδι της γάτας. Καθιερώστε χρόνο παιχνιδιού, διάρκειας 20-30 λεπτών, κάθε μέρα. Στο τέλος θα διαπιστώσετε ότι θα ανυπομονείτε για αυτή την όμορφη καθημερινή συνήθεια.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image