Τα πολλαπλά οφέλη του να μεγαλώνει το παιδί σας με κατοικίδιο. 8 σημαντικοί λόγοι

background image

Γενικές πληροφορίες

12/12/2023

Τα πολλαπλά οφέλη του να μεγαλώνει το παιδί σας με κατοικίδιο. 8 σημαντικοί λόγοι

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι μεγάλη ευθύνη για τις οικογένειες, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ευεργετικά για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας. Γνωρίζοντας ότι η παιδική ηλικία είναι ορόσημο για τον κάθε άνθρωπο τι πρέπει να πούμε άραγε τη στιγμή που το παιδί μας, μας ζητά, να του χαρίσουμε ένα κατοικίδιο;

Εφόσον η οικογένειά σας έχει τα μέσα και τους πόρους για να φροντίσει ένα κατοικίδιο και κανείς στο σπίτι δεν είναι αλλεργικός, μπορείτε να σκεφτείτε να πείτε "ΝΑΙ", καθώς τα κατοικίδια είναι καταλυτικά για την ευημερία ενός παιδιού.

Γιατί είναι σημαντικό να έχεις ένα κατοικίδιο κατά την παιδική ηλικία;

Τα κατοικίδια έχουν μεγάλη επιρροή, καθώς μπορούν να παίξουν πολλούς ρόλους στη ζωή του παιδιού σας. Αυτό περιλαμβάνει το να είναι ο φίλος, η αγκαλιά, ο συμπαίκτης αλλά και ο παρηγορητής. Τα κατοικίδια διδάσκουν στο παιδί τη λέξη ευθύνη, αλλά είναι επίσης εκεί για να το παρηγορήσουν όταν αυτό αισθάνεται απογοητευμένο.

Επιπλέον, μερικά από αυτά μπορούν να παίζουν μαζί του όταν χρειάζονται έναν φίλο ή άλλα πιο περιορισμένα κατοικίδια (σε κλουβί ή γυάλα) του αναπτύσσουν το αίσθημα της συνέπειας. Τα οικόσιτα ζώα μπορούν επίσης να ενισχύσουν δεξιότητες, όπως η δικαιοσύνη, η αυτοεκτίμηση και η ενσυναίσθηση.

Οφέλη στην ανάπτυξη του παιδιού

Είτε πρόκειται για σκύλο, γάτα, λαγουδάκι ή ερπετό, τα κατοικίδια μπορούν να έχουν πραγματικά πολύ θετικές επιπτώσεις στη συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από αυτά τα οφέλη.

1. Συναισθηματική ρύθμιση

Οι άνθρωποι έχουν δύο συστήματα συναισθηματικής ρύθμισης: συν-ρύθμιση και αυτορρύθμιση. Όταν γεννιούνται τα παιδιά, προσαρμόζονται βιολογικά ώστε να αναζητούν τη συν-ρύθμιση από τους γονείς τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα βρέφη ηρεμούν όταν βρίσκονται στην αγκαλιά κάποιου. Με την πάροδο όμως του χρόνου, μαθαίνουν τρόπους να αυτορυθμίζονται. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του να μεγαλώνεις με κατοικίδια, είναι ότι εξασκούν το παιδί στην ανάπτυξη και των δύο αυτών δεξιοτήτων, καθώς μπορούν να του παρέχουν άνεση και παρηγοριά.

2. Κατοικίδια και ψυχική υγεία

Τα κατοικίδια προσφέρουν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών σύνδεση, κάτι που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη του 2015, διαπίστωσε ότι το να μεγαλώνεις με σκύλο συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά άγχους στα παιδιά, ενώ μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μείωσαν, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τη συχνότητα που αισθάνονται μόνοι, ανησυχούν ή είναι ευερέθιστοι.

Το να έχεις ένα κατοικίδιο για αλληλεπίδραση βοηθά τα παιδιά στη διαχείριση του άγχους, το παιχνίδι μαζί τους απελευθερώνει την ένταση. Μια ανασκόπηση μελετών του 2015 έδειξε ότι οι σκύλοι και τα άλογα έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος θεραπευτικών παρεμβάσεων από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σε νοσοκομεία παίδων, επιτρέπονται οι επισκέψεις κατοικίδιων καθώς κρίνεται πολύ ευεργετική η παρουσία τους. Τα κατοικίδια μπορούν να μας προσφέρουν παιχνίδι, χιούμορ, σύνδεση και συναισθηματική άγκυρα σε στρεσογόνες στιγμές. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αυτοηρεμούν, και να ξεκουράζονται καλύτερα όταν βρίσκονται μαζί τους.

3. Τα κατοικίδια μπορούν να διδάξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Τα ζώα συντροφιάς μπορεί να είναι συναισθηματικά υποστηρικτικά και να είναι παρόντα με τα παιδιά, αλλά χρειάζονται επίσης πράγματα σε αντάλλαγμα, όπως αγάπη και φροντίδα. Γι' αυτό μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει καλύτερα πώς να αλληλεπιδρά με άλλα έμβια όντα.

Τα κατοικίδια προσφέρουν ζωτικά μαθήματα γύρω από τα όρια, τη σύνδεση, τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση. Τα κατοικίδια χρειάζονται φροντίδα και σύνδεση, κάτι που ενεργοποιεί την ικανότητα [στα παιδιά] να ενεργούν με συμπονετικό τρόπο και να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς.

4. Τα κατοικίδια μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά

Ανάλογα με το είδος του κατοικίδιου που έχετε, μπορεί να διδάξει στα παιδιά την ανεκτικότητα και την αποδοχή. Τα κατοικίδια έχουν πολλές ανάγκες και τις δικές τους ξεχωριστές προσωπικότητες. Φοβούνται, κάνουν λάθη και κάποια μπορεί να έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις και αδυναμίες. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά να μαθαίνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τους άλλους.

Τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν να είναι ευγενικά, αλλά μπορούν επίσης να λάβουν μαθήματα για την ανοχή, την αποδοχή της ατέλειας, τη συγχώρεση και την ανάληψη πολλαπλών προοπτικών.

5. Τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας

Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά να σκέφτονται και να λύνουν προβλήματα αλληλεπιδρώντας και παίζοντας. Οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες ενισχύονται μιας και η διαδικασία διδασκαλίας των τεχνασμάτων επικοινωνίας παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν σαφείς, ακριβείς και ουσιαστικές επικοινωνιακές δεξιότητες.

6. Τα κατοικίδια διδάσκουν δεξιότητες ζωής

Δεδομένου ότι τα κατοικίδια είναι ζωντανά ζώα που αναπνέουν και έχουν ανάγκες, τα παιδιά μπορούν να μάθουν την ευθύνη και την αξιοπιστία όταν βοηθούν στη φροντίδα τους.

Για παράδειγμα, αν είμαι έξω με τα παιδιά μου και πρέπει να πάμε σπίτι για να βγάλουμε τον σκύλο μας έξω, διαμορφώνω για τα παιδιά πώς να σκέφτονται και να συμπονούν ένα άλλο ζωντανό πλάσμα που εξαρτάται από εμάς για τη φροντίδα.

Τα κατοικίδια είναι επίσης μια όμορφη πηγή ενδυνάμωσης κι αυτοεκτίμησης για τα παιδιά. Το να έχεις ένα κατοικίδιο για το οποίο αισθάνονται ευθύνη είναι ένας όμορφος τρόπος για να βοηθήσεις τα παιδιά να χτίσουν διαπροσωπικές δεξιότητες που ενδυναμώνουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Για παράδειγμα, όταν εκπαιδεύετε έναν σκύλο, δεν μπορείτε απλώς να πείτε «όχι» και να περιμένετε από τον σκύλο να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του. Πρέπει να δώσετε στον σκύλο θετική ενίσχυση για τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε. Αυτό διδάσκει στα παιδιά να διαχειρίζονται τις προσδοκίες με συνεπή, στοργικό τρόπο.

7. Μαθαίνοντας για την απώλεια και τη θλίψη

Τα κατοικίδια γίνονται μέλη της οικογένειας, οπότε όταν φύγουν από τη ζωή, μπορούν να διδάξουν σε όλη την οικογένεια μαθήματα για το πώς να αντιμετωπίσουν τη θλίψη.

Τα κατοικίδια μας διδάσκουν ότι η απώλεια είναι περίπλοκη, η αλλαγή είναι δύσκολη και ότι η αποθεραπεία του καθενός είναι μοναδική και προσωπική. Τα παιδιά επωφελούνται από το να έχουν λόγο για το πώς θέλουν να επεξεργαστούν την απώλεια και να θυμούνται.

Αυτό τα βοηθά να μάθουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης και τη σημασία του να χτίζουν και να βασίζονται σε κάποιο σύστημα υποστήριξης όταν το χρειάζονται.

8. Ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα

Ορισμένα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι, απαιτούν τακτικές βόλτες και χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι πιο δραστήρια, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την υγεία τους.

Τα κατοικίδια μπορούν να ωφελήσουν τη σωματική υγεία των παιδιών και με άλλους τρόπους. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα μωρά με κατοικίδια στο σπίτι τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες, καθώς εκτίθoνται νωρίς στη ζωή τους σε αλλεργιογόνα όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ή τη βρωμιά που φέρνουν μέσα τα κατοικίδια.

Υπάρχει το καλύτερο είδος ζώου για κατοικίδια στην παιδική ηλικία;

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα κατοικίδια είναι πιο ελκυστικά με τα παιδιά από άλλα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα κατοικίδιο με βάση παράγοντες όπως:

  • Τον οικιακό χώρο σας
  • Τον προϋπολογισμό σας
  • Το οικογενειακό σας πρόγραμμα (εάν η οικογένειά σας σπάνια είναι σπίτι, ένα κατοικίδιο με χαμηλή συντήρηση μπορεί να είναι το καλύτερο)

Ένας σκύλος είναι πιο πιθανό να παίξει με ένα παιδί και να το ενθαρρύνει να είναι δραστήριο αφού χρειάζονται τακτικές βόλτες. Μια γάτα θα είναι ελαφρώς πιο ανεξάρτητη και μπορεί να διδάξει στα παιδιά να αναλαμβάνουν την ευθύνη να την ταΐζουν, επιτρέποντάς τους να μάθουν για τα όρια της γάτας γύρω από το πώς της αρέσει να τη χαϊδεύουν ή να την αγγίζουν.

Ένα ινδικό χοιρίδιο είναι καλό για αγκαλιές και τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν το υγιεινό σνακ στο παιδί σας.

Στο τέλος της ημέρας, τα μεγαλύτερα οφέλη για τα παιδιά θα προέλθουν από το κατοικίδιο με το οποίο το παιδί και η οικογένειά σας δένονται περισσότερο.

Ας ανακεφαλαιώσουμε

Τα κατοικίδια είναι σαφείς δεσμεύσεις για τις οικογένειες. Απαιτούν φροντίδα για χρόνια και μερικές φορές δεκαετίες.

Αλλά αν η οικογένειά σας έχει τα μέσα και το χρόνο και κανείς δεν είναι αλλεργικός, τα ζώα συντροφιάς μπορεί να είναι ευεργετικά για τα παιδιά κατά την παιδική ηλικία. Μπορούν να παρέχουν οφέλη ψυχικής και σωματικής υγείας και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συναισθηματικής ρύθμισης, των κοινωνικών δεξιοτήτων, των ευθυνών και άλλων δεξιοτήτων στα παιδιά.

Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα ζητήσει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο, σκεφτείτε τα οφέλη καθώς σταθμίζετε την απόφαση. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι όλοι στην οικογένεια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το να έχουν ένα.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image