Ενυδρείο και ψάρια: Tα πολλαπλά οφέλη στην ψυχική υγεία

background image

Γενικές πληροφορίες

07/02/2024

Ενυδρείο και ψάρια: Tα πολλαπλά οφέλη στην ψυχική υγεία

Γνωρίζατε ότι ένα ενυδρείο έχει τη δύναμη να αλλάξει τη διάθεση και την ψυχολογία μας; Το στοιχείο του νερού, τα χρώματα, οι ήρεμες κινήσεις των έμβιων όντων που κολυμπούν και κατοικούν σε αυτό, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Η μελέτη

Αυτό ήταν και το πόρισμα που προέκυψε από μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Θαλάσσιο Ενυδρείο της Βρετανίας και τα πανεπιστήμια του Πλίμουθ και του Έξετερ. Πιο συγκεκριμένα, η παρατήρηση και μόνο των ψαριών χαλαρώνει από το έντονο άγχος με αποτέλεσμα να μειώνονται άμεσα οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση.

Για την παραπάνω μελέτη συγκεντρώθηκαν 112 συμμετέχοντες. Αρχικά, μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και τους καρδιακούς τους παλμούς. Στη συνέχεια, μελέτησαν τη συμπεριφορά τους καθώς εκείνοι παρατηρούσαν ένα ενυδρείο 550.000 λίτρων, όπου σταδιακά εμφανίζονταν ψαράκια διαφόρων ειδών.

Τα αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα και στην αρχή που στο ενυδρείο δεν υπήρχαν ψάρια, μόνο νερό, φυτά και πετρώματα, η παρατήρηση ελάττωσε τους παλμούς των συμμετεχόντων κατά 3%. Με την εμφάνιση των ψαριών αυξήθηκε το ποσοστό σε 7%, ενώ παράλληλα η μείωση της αρτηριακής πίεσης άγγιξε το 4%.

Άλλη μία πολύ αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι με την αύξηση του αριθμού των ψαριών, σημειώθηκε αύξηση στο χρόνο προσήλωσης των ατόμων και άμεση βελτίωση της διάθεσής τους.

Η εφαρμογή

Υπάρχει λοιπόν λόγος που συναντάμε ενυδρεία σε κοινούς χώρους.

  • Ιδρύματα και γηροκομεία: προσφέρουν ηρεμία και χαρά σε επισκέπτες και ασθενείς
  • Παιδικά νοσοκομεία: μαγνητίζουν την παιδική ματιά και φαντασία και επιταχύνουν την ανάρρωσή τους.
  • Ιατρεία και νοσοκομεία: τοποθετούνται στις αίθουσες αναμονής και μειώνουν το φόβο των ασθενών.

Μάλιστα σε έρευνα του 2009 που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικά κέντρα υγείας, έδειξε ότι ένα ενυδρείο επιδρά πολύ θετικά σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Στα δύο πρώτα κέντρα οι ασθενείς παρακολούθησαν ένα ενυδρείο με ψάρια διαφορετικών ειδών και χρωμάτων και στο τρίτο ζωγραφιές με θέμα τη θάλασσα.

Στο πρώτο γκρουπ σημειώθηκε καταναλώθηκε 17% περισσότερη ποσότητα τροφής και κατ’ επέκταση αύξηση βάρους. Και στα δύο γκρουπ παρατηρήθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά και μείωση της επιθετικότητας.

Εν κατακλείδι, το υδάτινο περιβάλλον ενός ενυδρείου εκτός από την ξεχωριστή ομορφιά που προσφέρει στο χώρο μας, αποτελεί και ένα είδος φυσικής θεραπείας και διασφάλισης της ψυχικής μας υγείας.

Πηγή: petcity.gr

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image