Κάμπιες Πεύκου: Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν για τα κατοικίδιά μας;

background image

Γενικές πληροφορίες

05/03/2024

Κάμπιες Πεύκου: Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν για τα κατοικίδιά μας;

Οι κάμπιες πεύκου εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη, είναι επικίνδυνες αν τις αγγίξουμε και μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι θανατηφόρες για τα σκυλιά και άλλα κατοικίδια λόγω των εξαιρετικά ερεθιστικών τριχών τους. Τι είναι όμως μια πομπική κάμπια ή αλλιώς μια κάμπια πεύκου; Πώς μπορείτε να τις εντοπίσετε και τι μπορείτε να κάνετε αν το κατοικίδιό σας έρθει σε επαφή;

Τι είναι οι πομπικές κάμπιες πεύκου;

Αυτά τα έντομα παίρνουν το όνομά τους από το χαρακτηριστικό στυλ «ακολουθήστε τον αρχηγό». Από τη μύτη μέχρι την ουρά τους κινούνται σε μεγάλες αλυσίδες ή πομπές. Κυκλοφορούν έτσι για να βρουν μια νέα τοποθεσία να φωλιάσουν ή να αναζητήσουν τροφή. Πρόκειται για την κάμπια που στο τέλος του βιολογικού της κύκλου μεταμορφώνεται σε νυχτοπεταλούδα. Στους περισσότερους οι κάμπιες αυτές είναι βέβαια γνωστές από τις “στρατιές” που σχηματίζουν στους δρόμους ή από την ιδιότητά τους να τσιμπάνε όποιον τις ακουμπά.

Έχει διαπιστωθεί ότι κατά μέσο όρο οι κάμπιες προσβάλλουν περίπου το 30% ενός πευκοδάσους, οδηγώντας πολλές φορές στη νέκρωση δεκάδες δέντρων. Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό. Όταν νιώσουν ότι απειλούνται (αν κάποιος για παράδειγμα τις αγγίξει), εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια τοξίνη που προκαλεί στον άνθρωπο αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια αλλά και αναπνευστικές διαταραχές).

Γιατί είναι επικίνδυνο να πλησιάζουν τα σκυλιά;

Οι κάμπιες πομπής παρουσιάζουν κινδύνους για τα περίεργα κατοικίδια ζώα, ειδικά για τα σκυλιά που μπορεί να πάνε να μυρίσουν γύρω από τα δέντρα και μπορεί να γοητευτούν αν εντοπίσουν ένα τριχωτό ανατριχιαστικό πλασματάκι. Οι κάμπιες πομπής καλύπτονται από χιλιάδες τρίχες, γνωστές ως Urticating τρίχες (περίπου 62.000 από αυτές!).

Αυτές περιέχουν μια εξαιρετικά ερεθιστική πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των προνυμφών (οι ίδιες οι κάμπιες περνούν από έξι στάδια μορφοποίησης πριν εισέλθουν στη φάση της νύμφης) αυτές οι τρίχες μπορούν να εκτοξευθούν ή να αποβληθούν. Ακόμη και όταν δεν είναι προσκολλημένες σε κάμπια, μπορούν να προκαλέσουν απίστευτα δυσάρεστα τσιμπήματα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων για την πομπική κάμπια;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την πομπική κάμπια ως ιδιοκτήτης σκύλου είναι ότι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Εάν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με μια κάμπια ή με τις τρίχες της, μπορεί να του προκαλέσει μια δυσάρεστη αλλεργική αντίδραση, όπως εξάνθημα, κρίσεις άσθματος και εμετό. Τα σκυλιά κινδυνεύουν επίσης, αν και τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι διαφορετικά, πρησμένη μουσούδα, αποχρωματισμένη γλώσσα, σιελόρροια, κ.α.

Αν κατοικείτε σε περιοχή που υπάρχουν πολλά πεύκα θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση κάθε φορά που βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας. Όπου εντοπίζετε τέτοιες πομπές καλό θα είναι να μην πλησιάζετε.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου είχε επαφή με την κάμπια ή τις τρίχες της;

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες κι αν ο σκύλος σας έχει έρθει σε μικρή επαφή, είναι πιθανό ότι θα βιώσει μόνο ελαφρύ ερεθισμό ή δυσφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές και να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για μερικές ημέρες. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει έρθει σε άμεση επαφή με μια κάμπια, για παράδειγμα, μυρίζοντας, προσπαθώντας να τη φάει ή να παίξει μαζί της, μπορεί να εντοπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πρησμένη γλώσσα, μερικές φορές θα εμφανίζεται μωβ-μπλε
  • Έντονο ξύσιμο στη μουσούδα τους
  • Υπερβολική σιελόρροια
  • Πρήξιμο σε άλλες περιοχές όπως το στόμα, ο λαιμός και το στομάχι
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εμετός

Τι πρέπει να κάνετε εάν ο σκύλος σας έχει έρθει σε επαφή με μια κάμπια;

Πλύνετε το στόμα του σκύλου σας με νερό για να μειώσετε την επίδραση των τριχών της κάμπιας - είναι σημαντικό να μην τρίβετε καθώς αυτό θα το κάνει χειρότερο.

Μεταφέρετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για ένα ραντεβού έκτακτης ανάγκης. Είναι σημαντικό να τον δει ένας κτηνίατρος γρήγορα, ώστε να μπορέσει να λάβει τη σωστή θεραπεία για να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Στις πιο σοβαρές και σπάνιες περιπτώσεις, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να αποβεί μοιραία, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφύγετε γνωστές περιοχές με κάμπιες και να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από πεύκα, όπου είναι δυνατόν, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Μετά τις βόλτες, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το στόμα και το ρύγχος του σκύλου σας για τυχόν σημάδια ερεθισμού και ότι του έχετε καθαρίσει καλά τα πόδια του.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image