Άνοιξη και αλλεργίες: Μήπως ο σκύλος σας υποφέρει από ανοιξιάτικες αλλεργίες;

background image

Σκύλος

19/03/2024

Άνοιξη και αλλεργίες: Μήπως ο σκύλος σας υποφέρει από ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Σήμερα 20 Μαρτίου είναι και επίσημα η πρώτη μέρα της Άνοιξης για το 2024!! Μαζί με την ομορφιά των λουλουδιών, την υγρασία του γρασιδιού και τα καταπράσινα φύλλα των δέντρων έρχεται και η γύρη. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι υποφέρουν από αλλεργίες. Η αλλεργία ξεκινάει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, εσφαλμένα ορίζει, κάποιες ουσίες ως δυνητικά επικίνδυνες.

Τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια με τα δικά μας: φαγούρα, καταρροή, φτάρνισμα, κ.λπ. Εκτός όμως από τη γύρη, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες όπως μούχλα, σκόνη, φτερά, αρώματα και καπνός τσιγάρου, τα οποία είναι κοινά για ανθρώπους και σκύλους. Πάμε να τα αναλύσουμε παρακάτω...

Υπάρχουν ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες;

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να αναπτύξει αλλεργίες ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά οι αλλεργικές αντιδράσεις φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συχνές σε τεριέ, σέττερ, ριτρίβερ και ράτσες με επίπεδη μουσούδα, όπως τα pugs, bulldogs and Boston terriers.

Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες στους σκύλους;

Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των αλλεργιών είναι η πρόληψη, αφαιρώντας δηλαδή, όλα τα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον.

  • Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τις αλλεργίες που προκαλούνται από ψύλλους. Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα ελέγχου ψύλλων για όλα τα κατοικίδιά σας πριν από την έναρξη της σεζόν. Θυμηθείτε, τα κατοικίδια που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να μεταφέρουν ψύλλους σε κατοικίδια που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τα καλύτερα προϊόντα καταπολέμησης ψύλλων για τον σκύλο σας.
  • Εάν το πρόβλημα είναι η σκόνη, καθαρίστε το κρεβάτι του κατοικιδίου σας μία φορά την εβδομάδα και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τον χώρο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα—αυτό περιλαμβάνει χαλιά, κουρτίνες και οποιαδήποτε άλλα υλικά που συγκεντρώνουν σκόνη.
  • Το εβδομαδιαίο μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και στην απομάκρυνση περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων και γύρης από το δέρμα του σκύλου σας. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας ποια είναι τα καλύτερα συνταγογραφούμενα σαμπουάν, καθώς το συχνό μπάνιο με λάθος προϊόν μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα.
  • Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει τροφική αλλεργία, θα πρέπει να μπει σε ειδική διατροφή για να προσδιοριστεί η ουσία που την προκαλεί. Στη συνέχεια ο κτηνίατρός σας θα συστήσει συγκεκριμένες τροφές ή μια σπιτική διατροφή.

Σημειώστε ότι οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε βρογχίτιδα, παρόμοια και πάλι με τον άνθρωπο οπότε σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image