Κατανοήστε τι θέλει η γάτα σας από τη γλώσσα του σώματος της

background image

Γάτα

27/03/2024

Οι γάτες είναι περίπλοκες στον τρόπο που επικοινωνούν, αλλά αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να κατανοήσετε τη γλώσσα του σώματός τους θα σας βοηθήσει στην ανάπτυξη της σχέσης σας μαζί τους. Θα μάθετε να αναγνωρίζετε πότε είναι ευτυχισμένες ή πότε θέλουν απλώς να μείνουν μόνες.

Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν έχουν πολλούς μύες προσώπου, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρόσωπά τους δεν είναι τόσο εκφραστικά όσο οι σκύλοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ακόμη και τα πιο μικρά σημάδια και αλλαγές στη στάση του σώματός τους, γιατί λένε πολλά.

Γλώσσα του σώματος της γάτας

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να έχετε δει τη γάτα σας να κάνει για να σας ενημερώσει εάν είναι χαρούμενη, αναστατωμένη ή αγχωμένη. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη γλώσσα του σώματος στις γάτες στο παραπάνω βίντεό.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις μια ευτυχισμένη γάτα! Υπάρχουν μερικά ξεκάθαρα σημάδια ότι η γάτα σας είναι χαρούμενη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μια όρθια ουρά: Εάν η ουρά της γάτας σας είναι όρθια, μερικές φορές κυρτή στην άκρη και περπατάει προς το μέρος σας, αυτό είναι συνήθως ένας χαιρετισμός και σημαίνει ότι χαίρονται που σας βλέπουν.
  • Χαλαρά μάτια: Με αυτό, εννοούμε ότι δεν είναι ανοιχτά και σε εγρήγορση. Μπορεί να είναι μισόκλειστα (περισσότερο σε σχήμα μπάλας ράγκμπι)
  • Κυλώντας στην πλάτη τους: Εάν η γάτα σας είναι χαρούμενη και χαλαρή μαζί σας, μπορεί να κυλήσει στην πλάτη της και να σας δείξει την κοιλιά της. Αυτό είναι σημάδι χαιρετισμού κι εμπιστοσύνης – όχι πρόσκληση για τρίψιμο της κοιλιάς! Για να σώσετε το χέρι σας από το χτύπημα των αιχμηρών νυχιών, είναι καλύτερο να τους κάνετε ένα απαλό τρίψιμο στο κεφάλι.
  • Ένα hop-up: Εάν η γάτα σας κάνει ένα μικρό hop-up για να σας χαιρετήσει, αποζητάει τη φασαρία και το παιχνίδι.

Σημάδια ότι η γάτα σας είναι ανήσυχη ή αγχωμένη

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη γάτα να ταραχθεί και να στρεσαρηστεί – από άγνωστα πρόσωπα μέχρι περίεργους ήχους. Όταν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια στο σώμα της θα πρέπει να προσέξετε:

  • Μένοντας κοντά στο έδαφος: Η γάτα σας μπορεί να σκύψει στο έδαφος και να προσπαθήσει να κρυφτεί. Είναι σημαντικό να φροντίζετε πάντα να έχουν ένα ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούν να τρέξουν και να κρυφτούν.
  • Επίπεδα αυτιά: Εάν η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη, τα αυτιά της μπορεί να είναι επίπεδα πάνω στο κεφάλι της.
  • Ανοιχτά μάτια: Εάν κάτι ανησυχεί τη γάτα σας, τα μάτια και οι κόρες της θα είναι διάπλατα ανοιχτές.

Μια αγχωμένη γάτα προτιμά να κρύβεται παρά να αναζητα την προσοχή σας. Είναι σημαντικό να της δώσετε χώρο και χρόνο, σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσατε να επιδεινώσετε το πρόβλημα.

Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας αισθάνεται απειλή

Η στάση του σώματός της αλλάζει εντελώς όταν αισθάνεται ότι απειλείται. Προσέξτε για:

  • Τοξωτή πλάτη: Μια πολύ φοβισμένη γάτα θα έχει την τάση να λυγίζει την πλάτη της και να κάνει καμπούρα για να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο τρομακτική.
  • Τεταμένη ουρά: Εάν η γάτα σας καμπυλώνει την πλάτη της επειδή είναι εξαιρετικά φοβισμένη, το πιθανότερο είναι ότι η ουρά της θα είναι όρθια και τεντωμένη επίσης.
  • Φουντωτή γούνα και μουστάκια: Όταν η γάτα σας αισθάνεται απειλούμενη, η γούνα της θα σηκωθεί και τα μουστάκια της θα είναι στραμμένα προς τα εμπρός (συνήθως προς οτι την απειλεί).

Οι πολύ φοβισμένες γάτες τείνουν επίσης να ουρλιάζουν ή ακόμα και να επιτίθενται σε οτιδήποτε τις απειλεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνθείτε, προσπαθήστε να καταλάβετε το αίτιο.

Μπορώ να επικοινωνήσω με τη γάτα μου μέσω της γλώσσας του σώματος;

Η κατανόηση του τι σας λέει η γάτα σας με το σώμα της θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε μαζί της. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην την κοιτάτε επίμονα. Μπορούν να το εκλάβουν ως απειλή και δεν θα απαντήσουν με φιλικό τρόπο!

Εάν η γάτα σας σας λέει (μέσω της γλώσσας του σώματός της) ότι αισθάνεται άνετα και χαλαρά κοντά σας, μπορείτε να της πείτε το ίδιο. Ανοιγοκλείστε τα βλέφαρά σας αργά και μετακινήστε ελαφρά το κεφάλι σας στο πλάι, φωνάξτε τη με μαλακή φωνή να έρθει προς το μέρος σας για να απολαύσετε χαλαρές στιγμές στον καναπέ.

Γουργούρισμα

Συχνά πιστεύουμε ότι οι γάτες μας χαίρονται όταν γουργουρίζουν. Αυτό ισχύει μόνο όταν είναι χαλαρή. Μπορούν επίσης να γουργουρίσουν για να τραβήξουν την προσοχή σας. Μερικές φορές οι γάτες μπορεί να γουργουρίζουν σε αγχωτικές καταστάσεις, όπως όταν πάνε στον κτηνίατρο. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι είναι χαρούμενες που πηγαίνουν στον κτηνίατρο! Μπορούν επίσης μερικές φορές να γουργουρίζουν αν πονούν. Σε κάθε περίπτωση το να μάθουμε να διαβάζουμε τα σημάδια από τη στάση του σώματος της γάτας μας, θα βοηθήσει σε μια αρμονική συγκατοίκηση.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image