Ωμή τροφή για σκύλους: Πρέπει ο σκύλος μου να ακολουθήσει αυτή τη διατροφή;

background image

Σκύλος

02/04/2024

Ωμή τροφή για σκύλους: Πρέπει ο σκύλος μου να ακολουθήσει αυτή τη διατροφή;

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν σίγουρα σκεφτεί κάποια στιγμή, μήπως θα έπρεπε ο σκύλος μου να είναι σε πρόγραμμα ωμής δίαιτας; Μια τέτοια σκέψη είναι σίγουρα λογική κι έχει νόημα, μερικοί από εσάς μπορεί να διστάζετε να κάνετε το βήμα, όμως τα οφέλη, μπορεί να υπερτερούν πολύ της διστακτικότητάς σας.

Το παρακάτω άρθρο έχει γραφτεί από τον Randy Kidd, DVM, PhD και μας αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η ωμή δίαιτα.

Θα έπρεπε ο σκύλος μου να μπει σε ωμή δίαιτα;

Πολλοί ολιστικοί κτηνίατροι έχουν εδώ και καιρό το feedback ότι η διατροφή με ωμά κρεατικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η σωματική υγεία των σκύλων. Οι κτηνίατροι αναφέρουν ότι μετά την έναρξη μιας δίαιτας με προσθήκη κρέατος, πολλοί σκύλοι απαλλάσσονται από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας, των δερματικών, γαστρεντερικών παθήσεων καθώς και νοσημάτων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι οι οδοντικά προβλήματα, κυρίως της πέτρας, εξαφανίζονται, και οι σκύλοι τους φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ζωντάνια. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακόμη αναφέρουν αλλαγή στη συμπεριφορά, από έναν ανήσυχο σκύλο σε έναν που είναι πιο ήρεμος και χαλαρός.

Από τη δική μου εμπειρία, αν μπορώ να πείσω ιδιοκτήτες σκύλων που είναι διστακτικοί, απλώς να προσθέσουν λίγο ωμό κρέας, στη δίαιτα του σκύλου τους καθημερινά, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Ακόμα και στους ιδιοκτήτες που δεν αισθάνονται άνετα να δίνουν στα σκυλιά τους ωμά τρόφιμα ας προσθέσουν κρέας, ελαφρά μαγειρεμένο.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κτηνιάτρων, πιστεύουν ότι το ωμό κρέας συνδέεται με δυνητικούς κινδύνους. Δυνητικά προβλήματα από τρόφιμα ωμά περιλαμβάνουν:

  • Βακτηριακή μόλυνση: Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμά τρόφιμα ίσως να έχουν βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων της Salmonella και της E. Coli, και σε μερικές περιπτώσεις, η συχνότητα της μόλυνσης μπορεί να είναι σημαντική. (Αναφορά βρήκε ότι το 16% όλων των κοτόπουλων στην αγορά ήταν μολυσμένα με Salmonella).
  • Ζωονοσογόνες ασθένειες: Οι σκύλοι που καταναλώνουν βακτήρια, ακόμη και αυτοί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μπορεί να περάσουν τα βακτήρια στο περιβάλλον και να μολύνουν τους ανθρώπους.
  • Παράσιτα: Τα παράσιτα (και τα αυγά τους) που πιθανότατα καταστραφούν από το μαγείρεμα, μπορεί να υπάρχουν στο ωμό κρέας, και θα μπορούσαν να μολύνουν τα κατοικίδια.
  • Διαταραχή του εντέρου: Ορισμένοι σκύλοι αναπτύσσουν προβλήματα κατά την αφόδευση όταν τρέφονται με μια ωμή δίαιτα.
  • Μια ατελής δίαιτα: Έχει σημειωθεί ότι ορισμένες από τις ωμές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του προτύπου AAFCO και ορισμένοι σκύλοι που τρέφονται με αυτές τις δίαιτες έχουν αναπτύξει ανωμαλίες στα οστά.

Αυτές είναι δικαιολογημένες ανησυχίες, αν και οι περισσότερες μπορούν να αποφευχθούν με μερική προσοχή.

To εντερικό σύστημα των σκύλων

Οι κτηνίατροι μας υπενθυμίζουν ότι το εντερικό σύστημα των σκύλων είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να διαχειρίζεται κρέατα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια. Οι σκύλοι έχουν ένα πιο κοντό εντερικό σύστημα κι επομένως, έναν μικρότερο χρόνο πέψης και μεγαλύτερο οξύ στο στομάχι.

Παθήσεις που να συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση ωμού κρέατος είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι περισσότερες διαταραχές του εντέρου είναι προσωρινές και μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι ο σκύλος προσαρμόζεται στη νέα δίαιτα. Ωστόσο, κάποιες ενδέχεται να υποδεικνύουν μια επίκτητη βακτηριακή λοίμωξη.

Η μεγαλύτερη αντίρρηση στις ωμές δίαιτες βασίζεται στο γεγονός ότι ενδέχεται να μην είναι μια πλήρης δίαιτα. Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τα αρχέγονα ένστικτα των σκύλων που προέρχονται από τους λύκους όμως από την άλλη οι σκύλοι έχουν προσαρμοστεί στις διατροφικές μας συνήθειες που περιέχουν ψημένους υδατάνθρακες κι επεξεργασμένες τροφές. Υπάρχουν υποστηρικτές όλων των θεωριών όμως είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι το βασικό εντερικό και οδοντικό ανατομικό σχήμα του σκύλου παρέμεινε το ίδιο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image