Ηλικιωμένοι σκύλοι: Συμβουλές φροντίδας για ιδιοκτήτες ηλικιωμένων σκύλων

background image

Σκύλος

16/04/2024

Ηλικιωμένοι σκύλοι: Συμβουλές φροντίδας για ιδιοκτήτες  ηλικιωμένων σκύλων

Τα σκυλιά γερνούν με διαφορετικό ρυθμό. Ο ρυθμός αυτός εξαρτάται συνήθως από το μέγεθός της ράτσας τους. Κάποια σημάδια περιλαμβάνουν την απώλεια όρασης, την άνοια, τις αλλαγές στο βάρος, την κακοσμία του στόματος και τη συνολική επιβράδυνση.

Η φροντίδα προς τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι διαφορετική από εκείνη που δίνουμε στα ενήλικα και απαιτούν περισσότερη υποστήριξη και υπομονή.

Μια καλή τροφή για ηλικιωμένα σκυλιά είναι η χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε ίνες, χονδροιτίνη και γλουκοζαμίνη για την προστασία των αρθρώσεων. Μια ειδική τροφή για ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της παχυσαρκίας, που είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη και ακόμα και πρόωρο θάνατο. Συνιστάται η συμβουλευτική με τον κτηνίατρο σας εάν το σκυλί σας έχει ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις όσον αφορά την τροφή.

Τακτική άσκηση

Η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής με μια κατάλληλη δίαιτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ασθενειών. Προσπαθήστε να υπάρχει άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30' την ημέρα. Η άσκηση μπορεί να γίνει πιο σύντομη καθώς γερνούν, αφού τα ηλικιωμένα σκυλιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Επιλέξτε δραστηριότητες με χαμηλή επίδραση όπως η βόλτα, η κολύμβηση ή παιχνίδια στο εσωτερικό του σπιτιού που μπορούν να εξασφαλίσουν την κινητοποίηση που χρειάζονται.

Επισκέψεις στον κτηνίατρο

Μετά την άσκηση και τη δίαιτα, οι τακτικοί έλεγχοι είναι το επόμενο πιο σημαντικό πράγμα όταν φροντίζετε ένα ηλικιωμένο σκύλο. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν εξετάσεις κάθε έξι μήνες ή και πιο συχνές επισκέψεις ανάλογα με την κατάσταση υγείας του. Να είστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση για οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρεξη, το βάρος, ή πόνους που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για ολόκληρη τη ζωή ενός σκύλου, αλλά γίνεται ακόμα πιο σημαντικός καθώς μεγαλώνουν. Ο καθημερινός καθαρισμός σας επιτρέπει να ελέγξετε το σκυλί σας από το κεφάλι ως την ουρά για οποιεσδήποτε περίεργες αναδομές, φουσκάλες ή εξανθήματα. Το καθημερινό βούρτσισμα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά το δέρμα.

Ειδική πρόσβαση

Τα ηλικιωμένα σκυλιά, μπορεί να υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Θα πρέπει να μειωθεί η πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις αποφεύγοντας ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και τα άλματα. Τα κρεβάτια με μνήμη αφρού μπορούν να βοηθήσουν στα ορθοπεδικά προβλήματα μιας και προσαρμόζονται στις καμπύλες του σώματος. Αν ο σκύλος σας αρχίζει να χάνει την όρασή του, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να παραμείνει η διάταξη του σπιτιού ίδια, ώστε να μην έχει κανένα πρόβλημα να κινηθεί.

Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν σκυλογονέα να βλέπει το σκυλί του να μεγαλώνει και μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστεί. Δίνοντάς τους όμως την καλύτερη δυνατή φροντίδα μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν μια υγιή ζωή για πολλά χρόνια.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image