Γάτα
23/04/2024
Οι γάτες χρησιμοποιούν τις ίδιες πέντε αισθήσεις με τους ανθρώπους, αλλά αντιλαμβάνονται τον κόσμο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η κατανόηση αυτού του τρόπου σίγουρα θα μας κάνει καλύτερους γατογονείς.
Ο κόσμος σύμφωνα με τις γάτες είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που αντιλαμβανόμαστε εμείς. "Για να περπατήσουμε με τις πατούσες μιας γάτας", πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς μια γάτα βιώνει τον κόσμο. Αν και χρησιμοποιούν τις ίδιες αισθήσεις με τους ανθρώπους - όραση, ακοή, οσμή, γεύση και αφή - κατανοούν και επεξεργάζονται τις αισθήσεις τους διαφορετικά. Η γνώση ότι έχουν παρόμοιες αισθήσεις με εμάς μπορεί να μας βοηθήσει να ζούμε μαζί τους πιο αρμονικά.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες χρησιμοποιούν την όραση για να δουν τον κόσμο γύρω τους - και για να κυνηγήσουν. Οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων και γάτων είναι ότι βλέπουμε τον κόσμο αρκετά διαφορετικά. Η ακρίβεια με την οποία μια γάτα κυνηγάει στο σκοτάδι είναι σαν να διαθέτει ενσωματωμένα γυαλιά νυχτερινής όρασης. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους οι γάτες χρειάζονται λίγο φως. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης τις έχουν καταστήσει πιο ενεργές τη νύχτα.
Το φως εισέρχεται στο μάτι μέσω της κορυφής, της στρογγυλεμένης, διαφανούς επιφάνειας του ματιού της γάτας. Η κορυφή εστιάζει το φως στην αμφίβολη, που επικαλύπτει το πίσω μέρος του ματιού από μέσα. Η κορυφή μιας γάτας είναι μεγάλη και σφαιρική, επιτρέποντας στα μάτια της να συγκεντρώσουν το μέγιστο αριθμό φωτονίων - μια βασική προσαρμογή στην χαμηλή φωτεινότητα. Οι κόρες των γατών είναι μακριές και κάθετες, στενεύοντας σε μια ρωγμή στο φως της μέρας, αλλά διευρύνοντας έως και 300 φορές όταν βρίσκονται στο σκοτάδι (οι ανθρώπινες κόρες μεγαλώνουν μόνο 15 φορές).
Το πίσω μέρος του ματιού μιας γάτας έχει μια στρώση που ονομάζεται tapetum lucidum, και αντανακλά το φως που δεν απορροφάται πίσω στις κόρες. Η προσαρμογή αυτή βοηθάει τη γάτα να βλέπει σε χαμηλό φως και προκαλεί τη λάμψη που βλέπουμε όταν κοιτάμε τα μάτια τους . Η περιφερειακή τους όραση είναι επίσης καλύτερη από τη δική μας.
Άλλες πτυχές της όρασης τους δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες διότι οι κόρες τους έχουν λιγότερες κώνους - τους φωτοδέκτες που αντιλαμβάνονται το χρώμα - θεωρείται ότι οι γάτες βλέπουν τον κόσμο με λιγότερο ζωηρά και με λιγότερες αποχρώσεις σε σχέση με τους ανθρώπους. Αυτοί οι κώνοι είναι επίσης υπεύθυνοι για την ακρίβεια της όρασης, έτσι η όραση των γάτων είναι πιο θολή, παρά την ανώτερη ικανότητά τους στο χαμηλό φως. Αυτό που μπορούν να δουν οι γάτες από απόσταση 6 μέτρων, εμείς μπορούμε να δούμε από απόσταση 30 μέτρων. Αυτό όμως δεν τους επιβραδύνει. Οι γάτες ανταποκρίνονται πιο εύκολα στην κίνηση παρά στις λεπτομέρειες και τα χρώματα μιας εικόνας, οπότε δεν εμποδίζονται από τη μειωμένη τους όραση των χρωμάτων.
Τα τριγωνικά αυτιά των γατών δρουν σαν μικρά δορυφορικά πιάτα. Τα αυτιά τους μπορούν να περιστρέφονται μπροστά, πίσω και πλάγια για να επικεντρωθούν σε μια τοποθεσία ήχου. Η περιστροφή των 180 μοιρών των αυτιών σημαίνει ότι μπορούν να εντοπίσουν τη θέση ενός ήχου σε μόλις τέσσερα τοις εκατότες του δευτερολέπτου - γρηγορότερα από μια κλεψιά του ματιού - από απόσταση 1 μέτρου. Μπορούν επίσης να διακρίνουν εξαιρετικά λεπτές διαφορές στους ήχους, ακόμα και ως μια δέκατη μιας νότας. Αλλά η υπερήχης ακοή τους (πολύ ανώτερη από τους ανθρώπους και ακόμα και τους σκύλους) δεν σημαίνει ότι η Beyoncé και ο Beethoven είναι στο γούστο της γάτας.
Η οσμή, αντίθετα με τα άλλα τέσσερα αισθήματα, είναι πλήρως ανεπτυγμένη πριν τη γέννηση τους. Το νεογέννητο γατάκι χρησιμοποιεί γρήγορα τη μύτη του για να πλοηγηθεί προς την πλησιέστερη θηλή και να πάρει την πρώτη του γουλιά από το θρεπτικό γάλα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αίσθηση της μυρωδιάς μιας γάτας είναι περίπου 14 φορές καλύτερη από τη δική μας. Το οσφρητικό επίθηλιο μιας οικιακής γάτας - το ειδικευμένο ιστό στη μύτη που περιέχει τους αντιληπτήρες που ανιχνεύουν τις μυρωδιές - είναι πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερο από του ανθρώπου. Ως αποτέλεσμα, οι γάτες έχουν έως και 200 εκατομμύρια εξειδικευμένα κύτταρα που ανιχνεύουν τις μυρωδιές, σε σύγκριση με τα απλά πέντε εκατομμύρια μας.
Οι γάτες έχουν ένα ακόμη εργαλείο στη διάθεσή τους: τον οργανισμό του Jacobson. Κρυμμένοι πάνω από το στόμα, οι αντιλήπτες κυττάρων συνδέονται με το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σεξουαλική, τη διατροφή και την κοινωνική τους συμπεριφορά.
Τα μουστάκια στα γατάκια μπορεί να είναι ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα, αλλά οι γάτες εξαρτώνται πραγματικά από αυτά. Κάθε μουστάκι μιας γάτας είναι γεμάτο νεύρα και αιμοφόρες αγγεία, καθιστώντας τα τόσο ευαίσθητα όσο τα ανθρώπινα δάχτυλα. Αυτά τα μουστάκια βοηθούν να αντισταθμίσουν την όχι και τόσο εντυπωσιακή κοντινή όραση μιας γάτας. Ανιχνεύουν τις λεπτές αέριες κινήσεις που μπορούν να υποδείξουν την παρουσία λείας και τις βοηθούν να πλοηγηθούν γύρω από εμπόδια.
Τώρα που έχετε μια καλύτερη κατανόηση του πώς οι γάτες περπατούν στον κόσμο μας, οι αντιδράσεις τους και οι κινήσεις τους ίσως σας φαίνονται λίγο πιο λογικές.