Οι γάτες προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους; Γεγονότα & FAQs

background image

Γάτα

14/05/2024

Οι γάτες προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους; Γεγονότα & FAQs

Όταν σκεφτόμαστε για προστατευτικά κατοικίδια, συνήθως σκεφτόμαστε τα σκυλιά. Ωστόσο, οι γάτες μπορούν επίσης να είναι πολύ προστατευτικές με τους ιδιοκτήτες τους και την οικογένειά τους. Αν νιώσουν ότι εσείς ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας βρίσκεστε σε κίνδυνο, μπορεί να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ μεγαλύτεροι σε όγκο από εκείνες και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, οι προστατευτικές γάτες συνήθως θα σας προειδοποιήσουν αντί να επιτεθούν άμεσα. Ωστόσο, ορισμένες γάτες μπορεί να είναι υπερπροστατευτικές και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετικότητα απέναντι σε επισκέπτες.

Παρακάτω, εξετάζουμε μερικές από τις πιθανές αιτίες αυτού του προστατευτικού ένστικτου και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να επιτεθεί σε επισκέπτες.

Η σχέση μεταξύ γάτας και ανθρώπου

Οι γάτες έχουν εξημερωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, μοιραζόμαστε μαζί τους τα σπίτια και τις ζωές μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεργάζονται μαζί μας όμως γενικά έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες και επιφυλακτικές. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν μας νοιάζονται καθόλου και το μόνο που θέλουν είναι να συνεχίζουμε να τις ταίζουμε και να καλύπτουμε τις καθημερινές τους ανάγκες, ωστόσο, έρευνες υποδηλώνουν ότι οι γάτες εξαρτώνται επίσης από εμάς για άνεση και ασφάλεια, δημιουργούν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, παρόμοιους με τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και σκύλων.

Προστατευτικές γάτες

Λόγω του ότι οι γάτες δημιουργούν αυτούς τους στενούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, σημαίνει ότι νιώθουν την ανάγκη να τους προστατεύουν. Οι γάτες δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με τους ανθρώπους ή τα σκυλιά, οπότε αυτή η προστατευτική φύση δεν σημαίνει ότι θα έρθουν να μας σώσουν επιτιθέμενες στον κίνδυνο. Πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να σας προειδοποιήσουν για αυτόν.

Μια προστατευτική γάτα μπορεί να σας ακολουθεί στο σπίτι ή ακόμα να κοιμάται μαζί. Πιθανώς θα σας προειδοποιήσει για τυχόν κίνδυνο με κάποιον ήχο.

Σημάδια ότι η γάτα σας προστατεύει

Η ύπαρξη μιας προστατευτικής γάτας μπορεί να φαίνεται γλυκιά. Υπάρχουν ακόμα και περιστατικά γάτων που κυνηγούν σκύλους και άλλα ζώα για να προστατέψουν τους ανθρώπους τους, ωστόσο, μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν μια γάτα γίνει υπερπροστατευτική. Η γάτα μπορεί να προσπαθήσει να εμποδίσει άλλα άτομα να πλησιάσουν πολύ κοντά σε εσάς και μπορεί ακόμα να επιτεθεί σε επισκέπτες του σπιτιού ή άλλα μέλη της οικογένειας εάν τους αντιληφθεί ως απειλή.

Τα σημάδια μιας υπερπροστατευτικής γάτας είναι παρόμοια με τα σημάδια που μια γάτα θα έδειχνε εάν ένιωθε απειλή. Θα κοκαλώσει την ουρά και το τρίχωμα στην πλάτη της, κάνοντας τον εαυτό της να φαίνεται μεγαλύτερή και πιο απειλητική. Αυτά μπορούν να ερμηνευτούν ως προειδοποιητικά σημάδια, αν ο κίνδυνος δεν φύγει, η γάτα μπορεί να γίνει πιο επιθετική, με τελικό αποτέλεσμα το γρατσούνισμα και το δάγκωμα.

Πως να αποτρέψετε την επιθετική συμπεριφορά της γάτας;

Ποτέ μην την επαινείτε ή ανταμείβετε για επιθετική συμπεριφορά. Αυτό της διδάσκει ότι η επιθετικότητα είναι η επιθυμητή αντίδραση κι όχι μόνο θα συνεχίσει να εμφανίζει παρόμοια σημάδια, αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Μην τιμωρείτε τη γάτα για την επιθετικότητά της καθώς δεν γνωρίζει γιατί τιμωρείται, οπότε το πρόβλημα δεν θα διορθωθεί αλλά θα διογκωθεί δημιουργώντας ακόμα περισσότερο άγχος. Γενικά, πρέπει να αγνοείτε την αρνητική αντίδραση απομακρύνοντάς την. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή της.

Αλήθεια οι γάτες φροντίζουν τους ιδιοκτήτες τους;

Έρευνες υποδηλώνουν ότι οι γάτες είναι συνδεδεμένες με τους ιδιοκτήτες τους. Εξαρτώνται από τους ανθρώπους όχι μόνο για το φαγητό και το νερό αλλά και για την άνεση και την ασφάλεια. Έτσι, ακόμα και γάτες που φαίνονται πολύ ανεξάρτητες, μπορούν να νοιάζονται πολύ βαθιά για τους ιδιοκτήτες τους.

Φυλάσσουν οι γάτες το σπίτι;

Οι γάτες μπορούν να φυλάνε το σπίτι τους, με τον ίδιο τρόπο που θα προστάτευαν τους ανθρώπους τους. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν έναν ακουστικό συναγερμό αλλά μπορεί να οδηγηθούν σε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους εισβολείς. Το μέγεθος όμως του ανθρώπου σημαίνει ότι οι περισσότερες γάτες θα απέφευγαν την άμεση αντιπαράθεση μαζί τους.

Συμπέρασμα

Παρότι μπορούν να φαίνονται απόμακρες και ακόμα και λίγο αδιάφορες, οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν πολύ δυνατούς δεσμούς. Πέρα από το να εξαρτώνται από τους ανθρώπους τους για τροφή, νερό και καταφύγιο, έχει ανακαλυφθεί ότι εξαρτώνται επίσης από τους ανθρώπους για κοινωνικούς δεσμούς και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες κατοικίδια μπορούν να γίνουν προστατευτικές και παρόλο που είναι πολύ σπάνιο, μπορεί ακόμη να γίνουν υπερπροστατευτικές και ενδεχομένως ακόμη και επιθετικές.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image