Το γεγονός ότι αποφάσισες με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία να πάρεις ένα δεύτερο κουτάβι, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα αισθανθεί και ο σκύλος ή οι σκύλοι του σπιτιού. Μπορεί τόσο καιρό να βγαίνετε βόλτα και όταν βλέπει άλλο κατοικίδιο να τρελαίνεται από χαρά στην πιθανότητα να παίξει, αλλά ίσως δεν είναι το ίδιο με μια συμβίωση.
Μπορεί να γίνει πολύ ομαλά αλλά υπάρχει και η περίπτωση ο πρώτος σκύλος να σοκαριστεί ή να αλλάξει η συμπεριφορά του ή ακόμα και δυσάρεστα συμβάντα. Γι αυτό θα πρέπει να γίνει με υπομονή και προσεκτικά βήματα.
Πώς ετοιμαζόμαστε
- Πριν έρθει το νέο κουτάβι σιγουρέψου ότι ο σκύλος που έχεις έχει κάνει όλα τα εμβόλια.
- Βρες έναν ουδέτερο χώρο για να συναντηθούν οι δύο σκύλοι και μαζέψτε όλα τα προσωπικά αντικείμενα τους για να αποφύγεις συμπεριφορές κτητικότητας.
- Βάλε λουρί και στα δύο και άστα να έρθουν κοντά, να μυρίσουν ο ένας τον άλλον και κάντε ίσως μια χαλαρή βόλτα .Καλό είναι να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον.
- Αν αρχίσουν να παραπονιούνται μην δώσεις σημασία. Παρέμεινε ήρεμος, χάιδεψε τους, δώστους λιχουδιές, περίμενε να ηρεμήσουν και προσπάθησε σε λίγο.
- Βάλτους να φάνε σε διαφορετικά πιάτα δίπλα δίπλα και όχι αντικριστά.
- Όταν θα επιστρέψετε σπίτι άφησε τον πρώτο σκύλο ουσιαστικά να προσκαλέσει το κουτάβι. Κράτα και τους δύο δεμένους μέχρι το κουτάβι να περιεργαστεί τον χώρο και ο πρώτος σκύλος να τον αποδεχθεί χωρίς να αντιδρά.
Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό
Σίγουρα αν προβληματιστείς ή έχεις απορίες μην διστάσεις να ρωτήσεις τον κτηνίατρό σου ή κάποιον εκπαιδευτή σκύλων. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν πιέζουμε καταστάσεις και δίνουμε χρόνο. Σκέψου πώς θα σου φαινόταν εσένα ένας ξαφνικός συγκάτοικος;