Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας πιει θαλασσινό νερό

background image

Σκύλος

22/05/2024

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας πιει θαλασσινό νερό

Παίρνοντας το σκύλο σας στην παραλία μπορεί να είναι μια διασκεδαστική κι ευχάριστη εμπειρία, ωστόσο, το να πηγαίνετε μαζί στη θάλασσα συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους. Η κατανάλωση θαλασσινού νερού μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες, όπως διάρροια κι εμετό, και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις και ακόμα και θάνατο.

Αν και μικρές ποσότητες αλμυρού νερού δεν θα βλάψουν τον σκύλο σας, εάν πιει σημαντική ποσότητα, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Ας δούμε την δηλητηρίαση από αλάτι και τι να κάνετε αν ο σκύλος σας πιει θαλασσινό νερό.

Γιατί το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για τους σκύλους;

Όπως είναι αναμενόμενο, οι σκύλοι και το αλμυρό νερό δεν συνδυάζονται καλά. Το θαλασσινό νερό περιέχει πολύ αλάτι κι αν ο σκύλος σας καταναλώσει πολύ, μπορεί να αφυδατωθεί γρήγορα. Όταν ένας σκύλος καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλατιού, το σώμα του θα προσπαθήσει να διορθώσει την ανισορροπία. Τα κύτταρα μέσα στο σώμα θα απελευθερώσουν νερό για να εξισορροπήσουν τα υψηλά επίπεδα αλατιού στο αίμα τους, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει ζαλάδα, λήθαργο και σύγχυση.

Όταν τα επίπεδα αλατιού στο αίμα γίνονται πολύ υψηλά, οι μύες τους στεγνώνουν καθώς χάνουν υγρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο ή σπασμούς. Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν αν δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό φρέσκο νερό, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν βρισκόμαστε στην παραλία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλμυρό νερό στους σκύλους;

Ακόμα κι αν παρακολουθείτε προσεκτικά τον σκύλο σας όταν είστε στην παραλία, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν έχει πιει θαλασσινό νερό. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα σημάδια περιλαμβάνουν έντονη δίψα, υπερβολική ούρηση και σύγχυση. Τα κοινά συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλάτι περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική ούρηση
  • Έντονη δίψα
  • Σύγχυση
  • Λήθαργο
  • Διάρροια
  • Εμετό
  • Ναυτία
  • Παράξενη συμπεριφορά
  • Μυϊκούς σπασμούς
  • Κρίσεις
  • Θάνατο (σε πολύ ακραίες περιπτώσεις)

Αν έχετε πάει στην παραλία και ο σκύλος σας φαίνεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά, όπως να περπατά περίεργα ή να φαίνεται αποπροσανατολισμένος, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει καταναλώσει υπερβολικό θαλασσινό νερό.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας πιει θαλασσινό νερό

Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα με τον σκύλο σας, είναι πάντα καλή ιδέα να φέρετε μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Αν ο σκύλος σας έχει πιει θαλασσινό νερό, μπορεί να βιώσει εμετό και διάρροια. Προσφέρετε στον σκύλο σας μικρές γουλιές φρέσκου νερού κάθε 30 λεπτά. Η τακτική κατανάλωση φρέσκου νερού θα βοηθήσει να ενυδατωθεί και να αναπληρώσει τα σωματικά του υγρά.

Οι περισσότεροι σκύλοι θα αναρρώσουν μετά την κατανάλωση θαλασσινού νερού, αλλά θα χρειαστεί να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αλλάζει κάτι. Αν ο σκύλος σας συνεχίσει να δείχνει συμπτώματα ή αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία του, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δηλητηρίαση από θαλασσινό νερό ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγείας και ευεξίας του σκύλου σας, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image