7 βήματα για να μπορέσετε να βγάλετε βόλτα τη γάτα σας με λουρί

background image

Γάτα

29/05/2024

7 βήματα για να μπορέσετε να βγάλετε βόλτα τη γάτα σας με λουρί

Το να κάνεις τη γάτα σου να απολαύσει έναν περίπατο με λουρί μαζί σου δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Με υπομονή και αγάπη, η γάτα σου θα περπατάει με λουρί σε χρόνο μηδέν! Μάθε πώς να τη βγάζεις βόλτα με λουρί με αυτά τα 7 εύκολα κι απλά βήματα.

Καθώς ξεκινάς αυτή τη διαδικασία, θυμήσου να την επιβραβεύεις και να την επαινείς – αυτό θα έχει μεγάλη σημασία! Να έχεις υπόψη την προσωπικότητα της αλλά και τη φυλή της: είναι περιπετειώδης ή ντροπαλή; Διστάζει στα δύσκολα ή είναι περίεργη;

Δεν θα προσαρμοστούν όλες οι γάτες εύκολα στο να φορούν σαμαράκι ή να περπατούν με λουρί. Γι' αυτό προτείνουμε να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου να φοράει σαμαράκι και να περπατάει με λουρί από νεαρή ηλικία. Στα γατάκια θα φαίνεται πιο φυσικό και θα είναι πιο δεκτικά στη νέα αυτή εμπειρία. Ωστόσο, με υπομονή (και λιχουδιές!) μπορεί επίσης και μια ενήλικη γάτα να μάθει να περπατάει με λουρί.

1. Αγόρασε ένα άνετο σαμαράκι και οδηγό

Πρώτον και κύριον, επένδυσε σε ένα άνετο σαμαράκι ειδικά προσαρμοσμένο για γάτες ή γατάκια. Το πρώτο σαμαράκι ας είναι ελαφρώς μεγάλο (αν είναι για μικρό γατάκι) Γιατί; Το γατάκι σου θα μεγαλώσει γρήγορα μέσα σε λίγες εβδομάδες, οπότε η επένδυση σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο σαμαράκι θα του επιτρέψει να μεγαλώσει μέσα σε αυτό. Η αγορά ενός σαμαριού που είναι λίγο μεγαλύτερο θα τους επιτρέψει να μην αισθάνονται πολύ σφιχτά καθώς εξοικειώνονται με αυτό τις πρώτες εβδομάδες.

2. Άφησε τη γάτα σου να συνηθίσει την ιδέα και το συναίσθημα του σαμαριού

Στη συνέχεια, μόλις έχεις τον σωστό εξοπλισμό, φόρεσε απαλά το σαμαράκι και το λουρί στη γάτα σου. Άφησέ το δίπλα στο φαγητό της, στο γατόδεντρο της ή κάπου που την κάνει χαρούμενη ώστε να αρχίσει να το συνδέει με ευχάριστες στιγμές. Δώσε στην γάτα σου μια λιχουδιά (ή δύο) όταν μυρίζει το σαμαράκι, έτσι ώστε να ξέρει ότι το σαμαράκι σημαίνει κάτι καλό! Αν η γάτα σου είναι συνηθισμένη να την κρατάς, τέλεια! Αν όχι, εξασκήσου για μερικές μέρες κρατώντας τη στην αγκαλιά σου σαν να επρόκειτο να της βάλεις το σαμαράκι. Επιβράβευσέ τη για καλή συμπεριφορά προσφέροντας μια λιχουδιά αμέσως μετά.

3. Επιβράβευσε την καλή συμπεριφορά με λιχουδιές και θετικά ερεθίσματα

Η σύνδεση του επαίνου και των λιχουδιών με το σαμαράκι θα βοηθήσει τη γάτα σου να συνηθίσει το λουρί πιο γρήγορα. Επανάλαβε αυτή την άσκηση μέχρι η γάτα σου να είναι άνετη με το σαμαράκι και να μπορεί να περπατάει με αυτό μέσα στο σπίτι για αρκετό χρόνο. Είναι φυσιολογικό στην αρχή να αντιστέκεται στο σαμαράκι, θα της φαίνεται ξένο και πιθανότατα θα ξαπλώσει και θα προσπαθήσει να το βγάλει.

Απόσπασε της την προσοχή από αυτό με έξυπνους τρόπους. Προσέφερε της λιχουδιές, πέταξε μια μπάλα με κουδουνάκι ή κούνησε μια κορδέλα. Αυτό θα βοηθήσει τη γάτα σου να συνηθίσει το γεγονός ότι φοράει κάτι. Άφησε τη να περπατήσει μόνη της με το σαμαράκι ακόμα φορεμένο. Παρακολούθησε στενά, αν προσπαθήσει να το βγάλει, επανέλαβε τις τακτικές απόσπασης της προσοχής.

Μετά από 15 λεπτά φορέματος (περισσότερο ή λιγότερο, εξαρτάται από τη γάτα σου), πάρε απαλά τη γάτα στην αγκαλιά σου και προσέφερε μια λιχουδιά και μην ξεχάσεις να την επαινέσεις και να την χαϊδέψεις! Στη συνέχεια ξεκλείδωσε απαλά το σαμαράκι και αφαίρεσέ το αργά. Μόλις αφαιρεθεί με επιτυχία, προσέφερε άλλη μια λιχουδιά και επαίνεσέ την ξανά.

4. Άφησε τη γάτα σου να φοράει το σαμαράκι και το λουρί μέσα στο σπίτι μέχρι να είναι έτοιμη να βγει έξω

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να το φοράει μέσα στο σπίτι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους χωρίς καν να το προσέχει. Μόλις το καταφέρει – αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι! Στην αρχή, η γάτα σου μπορεί να προσπαθήσει να παίξει με το σαμαράκι ή το λουρί. Αυτό είναι δύσκολο γιατί αν δει το λουρί, θα προσπαθήσει να παίξει με αυτό και να του επιτεθεί. Προσπάθησε να την αποτρέψεις από το να παίζει με το σαμαράκι ή το λουρί. Απέσπασέ της την προσοχή με άλλα παιχνίδια που βρίσκονται στο χώρο. Μόλις η γάτα σου μάθει ότι το λουρί δεν είναι παιχνίδι, εξασκήσου να το τραβάς απαλά και να το σταματάς ενώ περπατάς ανάμεσα στα δωμάτια του σπιτιού σου.

5. Βγαίνοντας από την πόρτα: Ξεκίνα με πολύ μικρές βόλτες!

Αν η γάτα σου φοράει άνετα το σαμαράκι και το λουρί μέσα στο σπίτι, τότε μπορείς να αρχίσεις να την εκπαιδεύεις για να βγείτε έξω. Οι γάτες που ήδη είναι φοβισμένες να βγουν έξω θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν. Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο, περίεργο μέρος! Αν η γάτα σου δεν έχει βγει ποτέ έξω πριν, θα πάρει το χρόνο της, θα κοιτάξει γύρω και θα μυρίσει. Για τους πρώτους μήνες εκπαίδευσης της γάτας, επέλεξε να παραμείνετε πολύ κοντά στο σπίτι. Αν έχετε αυλή αφήστε τη να περιπλανηθεί σε αυτή και να μυρίσει τα φυτά, τα δέντρα.

6. Ακολούθησε τον ρυθμό και το βήμα της γάτας σου ανά πάσα στιγμή

Η καλύτερη συμβουλή μας για την εκπαίδευση της γάτας σου... είναι να μην έχεις την εντύπωση πώς περπατάς ένα σκύλο. Το περπάτημα μιας γάτας είναι τελείως διαφορετικό! Εστίασε στο βηματισμό και τον ρυθμό της, οδήγησέ την μακριά από τον κίνδυνο και πάντα κατεύθυνέ την τραβώντας την απαλά! Το να κάνετε τη γάτα σας να απολαμβάνει έναν περίπατο με λουρί δεν είναι εύκολο όμως σε συνέπεια και επιμονή είναι κάτι εφικτό.

7. Εξερευνήστε μεγαλύτερα πάρκα και μονοπάτια

Σταδιακά, πάρε τη γάτα σου σε μεγαλύτερα πάρκα και μονοπάτια, πάντα παρακολουθώντας την αντίδρασή της στο περιβάλλον. Εξερευνήστε δημόσια πάρκα και μονοπάτια! Επιλέξτε μια ήσυχη περιοχή με γρασίδι με ενδιαφέροντες θάμνους, λουλούδια ή μικρά δέντρα. Κάνοντας αυτό θα προσελκύσετε το γατάκι σας να εξερευνήσει, κάτι που θα κάνει τον περίπατο πολύ διασκεδαστικό!

Στα πρώτα στάδια, μην την αφήνετε ποτέ να περιπλανηθεί πολύ μακριά σας. Ένα αυτοκίνητο ή ένας σκύλος που γαβγίζει θα μπορούσε να την τρομάξει εύκολα και να πανικοβληθεί. Ανάλογα με το πώς η γάτα σας ανταποκρίνεται στο λουρί και στην ύπαιθρο, συνεχίστε να επεκτείνετε το χρόνο έξω, μειώνοντας παράλληλα και τον αριθμό των λιχουδιών.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image