Κατανόηση και διαχείριση της συμπεριφοράς των αιλουροειδών το καλοκαίρι

background image

Γάτα

26/06/2024

Κατανόηση και διαχείριση της συμπεριφοράς των αιλουροειδών το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γάτες επιδεικνύουν διάφορες συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, οι γάτες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας εξαιτίας της  ζέστης και λόγω της φύσης τους να διατηρούν ενέργεια και να παραμένουν αδρανείς κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας.

Στο mybestie.gr εκτός από την φιλοξενία ζώων μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε μερικά βασικά σημεία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των αιλουροειδών το καλοκαίρι.

Διατήρηση Ενέργειας

Οι γάτες συχνά παίρνουν μεγαλύτερους ύπνους και μειώνουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Προτιμούν να είναι ενεργές κατά τις πιο δροσερές ώρες, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αυτό τις βοηθά να αποφύγουν την υπερθέρμανση και να διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία σώματος.

Αναζήτηση δροσερών επιφανειών

Οι γάτες ενστικτωδώς αναζητούν δροσερές περιοχές για να ξεκουραστούν, όπως πλακάκια, σκιερά σημεία ή υπόγεια. Αυτές οι επιφάνειες τις βοηθούν να απομακρύνουν  την θερμότητα από το σώμα τους, διατηρώντας τις δροσερές.

Αυξημένος Καλλωπισμός

Ο καλλωπισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ψύξης μιας γάτας. Το σάλιο στο τρίχωμά τους εξατμίζεται, παρέχοντας ένα αποτέλεσμα ψύξης παρόμοιο με τον ιδρώτα στους ανθρώπους.

Ενυδάτωση

Η εξασφάλιση πρόσβασης σε φρέσκο, δροσερό νερό είναι ζωτικής σημασίας. Οι γάτες τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό σε ζεστό καιρό για να παραμείνουν ενυδατωμένες και να δροσιστούν. Η προσθήκη πάγου στο νερό τους μπορεί να τις βοηθήσει να διατηρηθούν δροσερές για περισσότερο χρόνο.

Μόνωση Γούνας

Απίστευτο κι όμως αληθινό, η γούνα μιας γάτας μπορεί να λειτουργήσει ως μονωτικό, προστατεύοντάς τες τόσο από τη ζέστη όσο και από το ηλιακό έγκαυμα. Το τακτικό βούρτσισμα βοηθά να αφαιρεθεί η υπερβολική γούνα και να μειωθεί ο κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Αν η γάτα σας δείχνει σημάδια θερμικής καταπόνησης, όπως υπερβολικό λαχάνιασμα, λήθαργο ή σιελόρροια, είναι σημαντικό να την δροσίζετε αμέσως και να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Η παροχή κλιματισμού, ανεμιστήρων και σκιερών περιοχών, καθώς και άφθονου νερού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image