O συγκάτοικός μου, ο φίλος μου, ο γάτος μου... O Ray

background image

Γάτα

30/05/2022

O συγκάτοικός μου, ο φίλος μου, ο γάτος μου... O Ray

Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων επιτρέπουν στις γάτες τους να περιπλανιώνται αμέριμνες στη γειτονιά και να επιστρέφουν όποτε το επιθυμήσουν αυτές. Π.χ. ο δικός μου Ray (εκ του Ray Charles) περνάει το χρόνο του με την χελώνα της γειτόνισσας, στην αυλή της. Νομίζω πως έχει ερωτευτεί! Άλλο και τούτο πάλι!

Συνιστάται, βέβαια, από το κράτος να τις κρατάμε σπίτι για περισσότερη ασφάλεια. Ωστόσο, η αναγνώριση είτε με τη μορφή κολάρου, είτε με μικροτσίπ, ό,τι κι αν επιλέξει κανείς, είναι πολύ σημαντική. Κι αν τελικά καταφέρει και ξεγλιστρήσει και βγει για τις βόλτες της, η ταυτοποίηση αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει πίσω με ασφάλεια.

Τάισμα γάτας

Όσον αφορά το τάισμα θα πρέπει να καταλάβετε ποια στρατηγική λειτουργεί για το δικό σας κατοικίδιο. Μερικά αιλουροειδή είναι φυσικοί "κυνηγοί" και μπορούν εύκολα να βρουν την τροφή τους όλη μέρα. Μερικά, όμως, είναι επιρρεπή στην υπερκατανάλωση και πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα σίτισης, όπως δύο φορές τη μέρα.

Εδώ φροντίστε να διαβάσετε τη διατροφική ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή ισορροπία λίπους και πρωτεΐνης. Αν υπάρξουν απορίες σχετικά με τις ετικέτες, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Σε μας ο Ray κρατά ένα δικό του διατροφικό πλάνο! Εντός σπιτιού κάνει δίαιτα, εκτός σπιτιού ζητιανεύει συνεχώς από περαστικούς ενώ το παίζει πεινασμένος στο διπλανό εστιατόριο. Ναι, δεν είναι γάτος, ηθοποιός είναι!

Εξοπλισμός για γάτες

Υπάρχει και κάποιος εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για να εξοπλίσετε το σπίτι σας. Ένα κουτί με το χώμα της, ειδικά παιχνίδια, νυχοκόπτη και ένα scratching post. Αν και το τελευταίο δε συνίσταται από τους κτηνιάτρους, είναι πολύ βοηθητικό, αν μια γάτα πραγματικά δε μπορεί να αντισταθεί στη "γοητεία" του καναπέ.

Είναι, επίσης, καλή ιδέα να καλλωπίζετε την γάτα σας. Αν και το κάνουν ήδη από μόνες τους, κάποιες απολαμβάνουν πολύ να τις βουρτσίζουν.

Κτηνιατρική φροντίδα

Οι οδηγίες για τις γάτες είναι παρόμοιες με αυτές για τους σκύλους. Φροντίστε να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο αμέσως αφού φέρετε τη γάτα στο σπίτι σας για να ελέγξετε για σκουλήκια και να βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει τα εμβόλια.

Όπως οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες, είναι ασφαλές να στειρωθούν περίπου στην ηλικία των 8 εβδομάδων. Οι ενήλικες γάτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενώ πολλοί κτηνίατροι συνιστούν και 2 φορές. Χρειάζεται μόνο 30 λεπτά από το χρόνο σας και η γάτα σας θα παραμένει υγιής.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες γάτες δε συμπαθούν την επίσκεψή στο κτηνίατρο. Για αυτό φροντίστε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο ελκυστική τη μεταφορά τους.

Μη ρωτήσετε για το Ray, σαφώς και μισεί τη διαδικασία εκτός κι αν του τάξεις ένα ωραίο μεζεδάκι!

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image