Διασφαλίστε την υγεία του σκύλου σας μετά τις διακοπές

background image

Σκύλος

29/08/2024

Διασφαλίστε την υγεία του σκύλου σας μετά τις διακοπές

Για όσους δεν άφησαν το σκύλο τους στο MyBestie.gr αλλά προτίμησαν να περάσουν μαζί του υπέροχες στιγμές στη φύση, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παραμένει υγιής και χαρούμενος. Μερικές φορές η αλλαγή στην ατμόσφαιρα, οι κίνδυνοι της έκθεσης στη φύση και άλλοι παράγοντες του ταξιδιού μπορούν να διαταράξουν την υγεία του σκύλου σας. Διαβάστε παρακάτω τι θα πρέπει να ελέγξετε με την επιστροφή σας στο σπίτι.

1. Ελέγξτε για παράσιτα

Ο έλεγχος για παράσιτα στον σκύλο σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω να ελέγχετε τον σκύλο σας για τσιμπούρια και ψύλλους. Τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι λατρεύουν να κρύβονται στα χόρτα, τα αποκτούν ακόμα και οι άνθρωποι που ζουν στην εξοχή. Δώστε λοιπόν έμφαση στις περιοχές κάτω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό και τα πόδια και φυσικά στην ουρά. Αν τύχει να βρείτε τσιμπούρια, αφαιρέστε τα προσεκτικά με τσιμπιδάκι για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το κεφάλι για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Εάν έχετε πρόβλημα με ψύλλους, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπειών.

2. Μπάνιο

Ένα καλό μπάνιο μετά από μια περιπέτεια στην ύπαιθρο απαλλάσσει το τρίχωμα του σκύλου από τη συσσωρευμένη βρωμιά, τα αλλεργιογόνα ή μερικές φορές τα παράσιτα. Χρησιμοποιείστε ειδικό ήπιο σαμπουαν για σκύλους, καθώς η χρήση σκευασμάτων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα τους. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε σωστά. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να ελέγξετε το δέρμα του σκύλου σας για τυχόν κοψίματα, εξανθήματα ή ερεθισμούς που μπορεί να είχαν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

3. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά, την όρεξη και την οποιαδήποτε αλλαγή

Κατά την επιστροφή από το ταξίδι, να προσέχετε πάντα πολύ τη συμπεριφορά και την όρεξη του σκύλου σας. Λήθαργος, κνησμός ή οποιαδήποτε απώλεια όρεξης μπορεί να είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο σκύλος μπορεί να έχει φάει κάτι επιβλαβές, να έχει υποστεί μια ήπια ασθένεια ή μπορεί να βιώνει αλλαγές στρες στη ρουτίνα του. Εάν αυτά ή οποιαδήποτε άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

4. Αποκαταστήστε τη ρουτίνα του σκύλου σας

Τα σκυλιά είναι ζώα της συνήθειας, η καθημερινότητά τους είναι πολύ προβλέψιμη και οι διακοπές μπορούν να την διαταράξουν. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, προσπαθήσετε αμέσως να επαναφέρετε τον σκύλο σας στη ρουτίνα του κυρίως όσον αφορά το φαγητό, τις βόλτες και το παιχνίδι. Αυτό θα δώσει στον σκύλο σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στην κανονικότητα μετά τις διακοπές μειώνοντας το άγχος και τη σύγχυση.

5. Ελέγξτε για τραυματισμούς ή αγκάθια

Το τρέξιμο στην παραλία, η πεζοπορία στο βουνό και το παιχνίδι στο χωριό μπορεί να αφήσουν τον σκύλο σας με κάποιους μικροτραυματισμούς. Κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο στα πόδια του σκύλου σας για τυχόν κόψιματα ή γρατσουνιές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα μαξιλαράκια δεν είναι υπερβολικά φθαρμένα και ραγισμένα. Παρατηρήστε προσεκτικά τις πτυχώσεις ανάμεσα στα δάκτυλά για τυχόν τριβόλια, αγκάθια ή ακόμα και πέτρες.

6. Κτηνίατρος έλεγχος

Φυσικά, είναι πάντα καλό να κάνετε έναν κτηνιατρικό έλεγχο μετά τις διακοπές ακόμα κι εάν ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει ένα γενικότερο έλεγχο, να κάνει εξετάσεις για τυχόν παράσιτα, όπως τα σκουλήκια της καρδιάς, που δεν έχουν συμπτώματα. Επίσης προτείνεται μια αιματολογική εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει τσιμπηθεί από τη σκνίπα του Κάλα-αζάρ. Οι τακτικοί έλεγχοι διασφαλίζουν επίσης ότι ο σκύλος σας είναι σωστά εμβολιασμένος κι αποπαρασιτωμένος.

7. Σταδιακή επανεισαγωγή στους ρυθμούς του σπιτιού

Μετά από τον ενθουσιασμό της γνωριμίας του με τη φύση, πρέπει να δοθεί χρόνος στον σκύλο σας να προσαρμοστεί στο ήσυχο περιβάλλον του σπιτιού. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεται, τρέφεται και ενυδατώνεται σωστά. Κάντε του πάλι μια σταδιακή εισαγωγή στο σπίτι, άλλων κατοικίδιων που μπορεί να υπάρχουν στο χώρο ή αλλαγές που μπορεί να έγιναν ενώ λείπατε. Εν ολίγης βοηθήστε τον να ξαναγνωρίσει το σπίτι του και να αισθανθεί άνεση και ασφάλεια.

8. Προσέξτε για τις αλλεργίες

Μερικές φορές, οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε φυτά ή άλλα στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν στην ύπαιθρο. Να είστε πολύ προσεκτικοί τις πρώτες μέρες της επιστροφής σας παρατηρώντας εάν υπάρχει φτέρνισμα, φαγούρα ή ερεθισμός του δέρματος. Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης. Αν παρατηρήσετε κάτι από αυτά θα πρέπει να περάσετε μια βόλτα από τον κτηνίατρό σας.

Οι διακοπές στην ύπαιθρο μπορεί να είναι συναρπαστικές για εσάς και τον σκύλο σας. Θα σας βγάλουν σίγουρα από τη ρουτίνα της πόλης και θα σας επιτρέψουν να διασκεδάσετε σε παραλίες, δάση, βουνά κ.α. Ωστόσο, η φύση ενέχει κινδύνους και είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτείτε για την καλή υγεία του σκύλου σας κατά την επιστροφή στο σπίτι. Ήρεμα και με προσοχή, βοηθήστε τον σκύλο σας να επανέλθει στην καθημερινή ρουτίνα του και να παραμείνει υγιής και χαρούμενος και μετά το τέλος των διακοπών.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image