Σκύλος
29/09/2024
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν το στόμα ενός σκύλου είναι πιο καθαρό από το στόμα ενός ανθρώπου ή όχι. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θα υποστήριζαν ότι τα σκυλιά έχουν απίστευτα καθαρό στόμα, η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Τόσο το στόμα του ανθρώπου όσο και του σκύλου περιέχουν μια σειρά από βακτήρια, ωστόσο, το περιβάλλον που υπάρχει σε καθένα είναι αρκετά διαφορετικό. Η κατανόηση ορισμένων βασικών διαφορών μεταξύ της στοματικής υγείας του σκύλου και του ανθρώπου βοηθά στην εξήγηση αυτού του μύθου. Στο Mybestie.gr μας αρέσει πολύ να κάνουμε αγκαλιές και φιλιά με τους μικρούς μας φίλους όμως πόσο ασφαλές είναι αυτό;
Περιεχόμενα
Τόσο τα στοματικά μικροβιώματα του ανθρώπου όσο και του σκύλου είναι πολύ πλούσια σε ποικιλία, φιλοξενούν βακτήρια, ιούς και μύκητες. Το ανθρώπινο στόμα κατοικείται από περίπου 700 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, όμως του σκύλου κατοικείται από ένα πολύ περίεργο μείγμα βακτηρίων και μικροβίων. Περιέργως, πολύ λίγα βακτήρια είναι κοινά μεταξύ του στόματος ενός σκύλου και ενός ανθρώπου.
Οι άνθρωποι έχουν όλα τα είδη βακτηρίων στο στόμα, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο γαλακτοβάκιλλος, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τερηδόνα και ασθένειες των ούλων όταν ο πληθυσμός τους δεν ρυθμίζεται σωστά. Οι σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής επιτάσσουν καθημερινό βούρτσισμα αλλά και χρήση νήματος για να διατηρούμε αυτό το είδος βακτηρίων στο ελάχιστο.
Στους σκύλους όμως, πιο κοινά βακτήρια είναι το Porphyromonas και το Capnocytophaga. Αυτά τα βακτήρια είναι εντελώς ακίνδυνα για τον ίδιο το σκύλο ωστόσο, είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, το Capnocytophaga μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κρίσιμων λοιμώξεων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου άνθρωποι έχουν οδηγηθεί ακόμα και σε ακρωτηριασμό μετά από μόλυνση από τέτοιου είδους βακτήρια.
Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το στόμα ενός σκύλου είναι πιο "καθαρό" είναι λόγω του μύθου ότι το σάλιο τους έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το σάλιο των σκύλων περιέχει ένζυμα, ένα από τα οποία είναι η λυσοζύμη, η οποία έχει την ικανότητα να διασπά τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα. Πολλές φορές παρατηρείται ο σκύλος να γλείφει επίμονα τις πληγές του, αυτό είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, δεδομένου ότι βοηθά στη διαδικασία επούλωσης. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το σάλιο του σκύλου ελαφρώς αντιβακτηριακό και βοηθά στη φροντίδα των πληγών όμως αυτό απέχει πολύ από τη διαβεβαίωση ότι το στόμα του είναι "καθαρό".
Το σάλιο του σκύλου φιλοξενεί επίσης μια σειρά από βακτήρια που μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Σε περίπτωση που ένας σκύλος γλείψει μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα σας, μια μόλυνση είναι απολύτως πιθανή λόγω της εισόδου ανεπιθύμητων βακτηρίων. Σε υγιείς ανθρώπους, είναι χαμηλού κινδύνου, αλλά σε εκείνους με φτωχό ανοσοποιητικό σύστημα, η επαφή με το σάλιο του σκύλου θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
Δεν είναι τόσο απλό να συγκρίνουμε την καθαριότητα του στόματος ενός σκύλου με αυτή ενός ανθρώπου. Ούτε είναι "καθαρότερο", από μόνο του, απλώς υπάρχονυ διαφορετικά είδη βακτηρίων που ευδοκιμούν σε κάθε περιβάλλον. Το στόμα ενός σκύλου δεν είναι στείρο και παρόλο που ορισμένα βακτήρια μπορεί να είναι αβλαβή για τον σκύλο, είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Πολλά βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα των σκύλων, καθώς έχουν τη συνήθεια να έρχονται σε επαφή με βρώμικα αντικείμενα: κόκκαλα, σκουπίδια ή ακόμα και άλλα ζώα.
Πολλά σκυλιά εξερευνούν επίσης το περιβάλλον τους γλείφοντας, μασώντας ή ακόμα και τρώγοντας πράγματα που δεν πρέπει, εκθέτοντάς τα περαιτέρω σε βακτήρια. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, ακολουθούν μια καθημερινή στοματική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα ή τις οδοντιατρικές επισκέψεις. Τέτοιες δραστηριότητες μειώνουν τις πιθανότητες ασθενειών των ούλων και αποσύνθεσης των δοντιών, αλλά δεν αποκλείουν επίσης τα βακτήρια στο ανθρώπινο στόμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις πτυχές του συνολικού βακτηριακού φορτίου, τόσο το στόμα του σκύλου όσο και του ανθρώπου είναι γεμάτα μικρόβια και αυτό δεν κάνει απαραίτητα το ένα πιο καθαρό από το άλλο.
Ενώ οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις με σκύλους είναι ακίνδυνες, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία: Ασθένειες όπως η μόλυνση από Capnocytophaga, λύσσα ή παράσιτα θα μπορούσαν να μεταφερθούν αν έρθουμε σε επαφή με το σάλιο ενός σκύλου. Ευτυχώς, αυτά είναι τόσο σπάνια ειδικά όταν ο σκύλος είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος. Όμως ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς όπως τα άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης είναι καλύτερο να αποφευχθεί η αυξημένη έκθεση τους σε σάλιου του σκύλου, ειδικά αν υπάρχουν στο σώμα τους ανοιχτές πληγές.
Η γρήγορη και εύκολη απάντηση είναι όχι. Τόσο το στόμα του σκύλου όσο και του ανθρώπου είναι πλούσια σε αριθμό βακτηρίων. Η καθαριότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρακτικές στοματικής υγιεινής και τη συνολική υγεία. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι ενώ το στόμα ενός σκύλου δεν είναι πιο "καθαρό" με την πραγματική έννοια της λέξης, δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνο από αυτό ενός ανθρώπου.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν απλώς με το να ακολουθούμε τους κανόνες στοματική υγιεινής στον σκύλο μας και να τον διατηρούμε εμβολιασμένο και αποπαρασοτωμένο. Το τακτικό βούρτσισμα, μαζί με οδοντικά μασήματα, βοηθά στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των βακτηρίων στο στόμα τους, καθιστώντας έτσι τη σχέση σας πολύ πιο ασφαλή.
Ενώ τα βακτήρια στους σκύλους μπορεί να διαφέρουν από τα ανθρώπινα βακτήρια, το γεγονός ότι το στόμα τους είναι πιο καθαρό είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο άνθρωπος όσο και ο σκύλος φέρουν βακτήρια που μπορεί να είναι επιβλαβή υπό κατάλληλες συνθήκες. Ως εκ τούτου, η τακτική στοματική υγιεινή πρέπει να ακολουθείται και για τους σκύλους και για τους ανθρώπους.