Πως να βάλετε τον σκύλο σας στο νερό με ασφάλεια;

background image

Σκύλος

18/06/2024

Πως να βάλετε τον σκύλο σας στο νερό με ασφάλεια;

Πολλοί σκύλοι αγαπούν το νερό και γίνονται εξαιρετικοί κολυμβητές με τον καιρό. Ωστόσο, για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, πρέπει να ξεκινήσετε βήμα-βήμα με μια ασφαλή και θετική εισαγωγή του σκύλου σας στο νερό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινά όταν ο σκύλος είναι μικρός σε ηλικία, να περιλαμβάνει μόνο θετική ενίσχυση και να ακολουθεί μια σειρά από κανόνες ασφαλείας.

Αν ξεκινήσετε νωρίς και κάνετε το νερό διασκεδαστικό για τον σκύλο σας, ενώ τον παρακολουθείτε στενά, για τη δική του ασφάλεια, μπορεί να έχετε έναν εξαιρετικό κολυμβητή πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεστε.

Εκπαίδευση εντολών

Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος σας να ανταποκρίνεται στις εντολές σας όταν βρίσκεται στο νερό. Αυτό θα διασφαλίσει την ασφάλειά του και θα κάνει τον χρόνο του στο νερό λιγότερο αγχωτικό για εσάς.

Εισαγωγή στο νερό από νεαρή ηλικία

Ενώ είναι σημαντικό να έχετε έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο πριν τον πάρετε για κολύμπι, η εξοικείωση του σκύλου σας με το νερό γενικότερα πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ξεκινήστε να εξοικειώνετε το κουτάβι σας με το νερό όταν είναι περίπου 8 εβδομάδων. Η εξοικείωση ενός νεαρού σκύλου με το νερό νωρίς θα κάνει τη μετάβαση στην κολύμβηση πολύ πιο εύκολη. Πρέπει να ξεκινήσετε αφήνοντάς το να περπατήσει σε μερικά εκατοστά νερού, όχι πιο βαθιά, ενώ το επιβλέπετε στενά. Ένα καλό ερέθισμα είναι να παρακολουθούν ενήλικους σκύλους στο νερό, μπορεί να τους προκαλέσει τρομερά το ενδιαφέρον. Αυτό θα τους δείξει ότι η κολύμβηση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής.

Κάντε το νερό διασκεδαστικό

Δώστε στο κουτάβι σας έναν κουβά ή μια λεκάνη με νερό για να παίξει. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα ποτιστικό στην αυλή σε μια ζεστή μέρα και αφήστε το να τρέξει γύρω του. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε θετικές συνδέσεις με το νερό από νωρίς.

Να έχετε εύλογες προσδοκίες

Ορισμένοι σκύλοι είναι πραγματικά γεννημένοι κολυμβητές. Μπαίνουν στο νερό αμέσως και φαίνεται σαν να γεννήθηκαν γι αυτό. Ορισμένοι όμως δεν είναι έτσι. Αν έχετε μια φυλή σκύλου που είναι γνωστή για την ικανότητά της στο κολύμπι, όπως ένα Λαμπραντόρ ριτρίβερ ή ένας Πορτογαλικός σκύλος του νερού, τότε μπορείτε να περιμένετε ότι ο σκύλος θα γίνει εξαιρετικός κολυμβητής.

Ωστόσο, αν έχετε έναν σκύλο με πολύ κοντά πόδια που δεν είναι γνωστός για τον αθλητισμό του, όπως ένα Τσιουάουα ή ένα Παγκ, τότε η πιθανότητα να γίνει ένας μεγάλος κολυμβητής είναι πολύ μικρότερη. Αν έχετε έναν τέτοιο σκύλο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να τον εισαγάγετε στο νερό και να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να παραμένει στην επιφάνεια.

Χρήση ειδικού σωσιβίου

Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια του σκύλου σας, μπορείτε να του φορέσετε ένα σωσίβιο. Υπάρχουν πολλά είδη σωσίβιων για σκύλους στην αγορά που έχουν σχεδιαστεί για να τους κρατούν ασφαλείς στο νερό.

Κολυμπήστε κι εσείς μαζί του

Μην υποθέσετε ότι απλά θα πείτε στο σκύλο σας να μπει στο νερό μόνος του και ότι θα το κάνει. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί ενθάρρυνση και υποστήριξη και θα πρέπει να μπείτε μαζί του στο νερό. Κρατήστε έναν φοβητσιάρη σκύλο και δείξτε του ότι είστε εκεί για να τον βοηθήσετε. Αφήστε τον να κάνει λίγες κινήσεις με τα πόδια του ενώ τον κρατάτε.

Μπείτε στο νερό μαζί του πολλές φορές προκειμένου να νιώσει άνετα με το βαθύ νερό. Κρατήστε τον σφιχτά αν φοβάται και μην τον αναγκάζετε να κολυμπήσει χωρίς υποστήριξη. Αν κρατάτε το σκύλο γύρω από τη μέση του, θα μπορεί να κάνει κινήσεις με τα μπροστινά και πίσω πόδια του ενώ εξακολουθεί να έχει υποστήριξη από εσάς. Να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ο σκύλος να παλέψει. Κρατήστε τον, κατά προτίμηση με ένα σωσίβιο, ώστε να μην απομακρυνθεί από εσάς αν πανικοβληθεί.

Κολύμβηση προς την ακτή

Μην αναγκάζετε ένα σκύλο που θέλει να βγει από το νερό να μείνει μέσα. Αυτό θα τον κάνει να φοβάται το νερό στο μέλλον. Ωστόσο, αφήστε τον να κολυμπήσει σε μια μικρή απόσταση ώστε να μπορεί να βγει από το νερό. Το κολύμπι σε μικρή απόσταση από την ακτή είναι καλή εξάσκηση. Παρακολουθήστε τον προσεκτικά ενώ κολυμπά και βεβαιωθείτε ότι θα τον βοηθήσετε αν φαίνεται να δυσκολεύεται.

Είναι βοηθητικό να έχετε έναν φίλο στην ακτή που μπορεί να φωνάξει τον σκύλο. Αν είστε μέσα στο νερό με τον σκύλο, ο φίλος σας μπορεί να τον καλέσει στην ακτή και να κρατήσει μια λιχουδιά, προσελκύοντάς τον να κολυμπήσει μόνος του.

Σύντομες περίοδοι εκπαίδευσης

Η εκμάθηση κολύμβησης μπορεί να είναι πολύ κουραστική για τον σκύλο σας. Αν δείχνει σημάδια κόπωσης, κάντε ένα μεγάλο διάλειμμα ή σταματήστε για την ημέρα.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image