Μυκητιασικές λοιμώξεις στις γάτες: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

background image

Γάτα

22/09/2024

Μυκητιασικές λοιμώξεις στις γάτες: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η μόλυνση από μύκητες στις γάτες είναι μια σχετικά ασυνήθιστη διαταραχή, όμως μπορεί να γίνει σοβαρή αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Στο Mybestie.gr μπορούμε να παρέχουμε την απαραίτητη φαρμακευτική φροντίδα στη γάτα σας κατά της διάρκεια του cat sitting, πάμε όμως να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι μύκητες και τι ακρβώς μπορούν να δημιουργήσουν. Οι λοιμώξεις συνήθως επηρεάζουν τα αυτιά και το δέρμα της γάτας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή ερεθισμό. Οι μύκητες Malassezia pachydermatis και Candida είναι τα δύο κοινά είδη που οδηγούν σε μολύνσεις. Και οι δύο αυτοί τύποι μύκητα εμφανίζονται φυσικά πάνω από το σώμα της γάτας σε μικρές ποσότητες όμως η υπερανάπτυξη του πληθυσμού τους οδηγεί στη μόλυνση.

Συμπτώματα μυκητιακών λοιμώξεων

Μια μυκητιασική μόλυνση μπορεί να ξεκινήσει με ήπια συμπτώματα που μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό και κόκκινο δέρμα: Οι γάτες μπορεί να ξύνονται επίμονα στις πληγείσες περιοχές, οδηγώντας σε περαιτέρω ερεθισμό.
  • Λοιμώξεις του αυτιού: Η μόλυνση των αυτιών από μύκητες εκδηλώνεται με κοινά συμπτώματα όπως κούνημα του κεφαλιού, πόδι στα αυτιά και άσχημη οσμή.
  • Γλείψιμο ποδιού: Οι γάτες που πάσχουν από μυκητιασική μόλυνση τείνουν να γλείφουν υπερβολικά τα πόδια τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα αλλά και οίδημα.
  • Γαστρεντερικά θέματα: Η υπερβολική ανάπτυξη μυκητών στο έντερο προκαλεί έμετο, διάρροια και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Λήθαργος: Οι γάτες μπορεί να γίνουν υποτονικές και να παρουσιάσουν μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Αιτίες μυκητιακών λοιμώξεων

Οι αιτίες που μπορούν να επισπεύσουν την υπερανάπτυξη των μυκητών περιλαμβάνουν:

  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της φαρμακευτικής αγωγής, του στρες και της διατροφικά κακής διατροφής, που διακυβεύεται θα βεβαιωθεί ότι η μαγιά είναι σε θέση να πολλαπλασιαστεί με ευκολία.
  • Κακή διατροφή: Οι δίαιτες που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης αυτών των ζυμών. Οι γάτες με δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς απαραίτητες προμήθειες θρεπτικών συστατικών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Χρήση αντιβιοτικών και στεροειδή: Αν και τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται χρήσιμα στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης, παρεμβαίνουν στη φυσιολογική χλωρίδα των βακτηρίων και της ζύμης που υπάρχουν στα έντερα. Όσον αφορά τα στεροειδή, τα περισσότερα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται σήμερα με τις συνταγές τους και μειώνουν κάθε είδους αμυντικές λειτουργίες της ανοσίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και τον υπεραποικισμό των ζυμομυκήτων.

Θεραπείες μυκητιακών λοιμώξεων

Μόλις γίνει η διάγνωση, η θεραπεία για τους ζυμομύκητες μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή ορισμένων από τα ακόλουθα:

  • Διαιτητικές αλλαγές: Οι αλλαγές στη διατροφή της γάτας σας, όπως η μετάβαση σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να κινηθείτε προς μια ωμή ή σπιτική διατροφή.
  • Χρήση φαρμάκων: Οι κτηνίατροι συνταγογραφούν είτε αντιμυκητιασικές ωτικές σταγόνες είτε σαμπουάν, ανάλογα με την περιοχή που επηρεάζεται. Τα αντιβιοτικά αποτελούν επίσης μέρος της θεραπείας εάν υπάρχουν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που έχουν εμφανιστεί.
  • Τοπικές θεραπείες: Φυσικές θεραπείες όπως το λάδι καρύδας, το οποίο έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες, μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να ανακουφιστούν και να αφαιρεθεί η μαγιά από την επιφάνεια του δέρματος χρησιμοποιώντας φαρμακευτικά σαμπουάν.
  • Συμπληρώματα: Η προσθήκη στα προβιοτικά και τα πεπτικά ένζυμα βοηθά τη γάτα σας διατηρώντας ένα υγιές έντερο και δημιουργώντας το ανοσοποιητικό της σύστημα. Οι περισσότεροι ολιστικοί επαγγελματίες συνιστούν συμπληρώματα που διαθέτουν κάποιου είδους αντιμυκητιασικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου του ριγανέλαιου.
  • Κτηνιατρική  φροντίδα: Σε περιπτώσεις στις οποίες η λοίμωξη είναι σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλου είδους ασθένειες που μπορεί να υποβόσκουν, όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Συμπέρασμα για τις λοιμώξεις στις γάτες

Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες είναι πολύ άβολες για τις γάτες, όμως είναι διαχειρίσιμες με την κατάλληλη φροντίδα. Η υγεία της γάτας σας μπορεί να αποκατασταθεί και μια μελλοντική μόλυνση μπορεί να προληφθεί με έγκαιρη ανίχνευση και σωστή διατροφή. Η τακτική επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας και η υιοθέτηση μιας προληπτικής προσέγγισης για τη διατροφή της γάτας σας θα συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση των μυκητών σε απόσταση Για πιο εμπεριστατωμένες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες θεραπείες και φυσικές θεραπείες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image