Ποια φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια μας;

background image

Γενικές πληροφορίες

14/10/2024

Ποια φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια μας;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα φυτά δίνουν ζωή και χρώμα στα σπίτια αλλά και στην καθημερινότητα μας, όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς μερικά από αυτά αποτελούν κίνδυνο για τα κατοικίδια. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια από τα συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους. Το παρακάτω είναι ένας οδηγός του Mybestie.gr για τα δυνητικά πιο επικίνδυνα φυτά και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κατοικίδια σας.

1. Κρίνοι (είδος Lilium)

Τοξικό για γάτες

Τα κρίνα είναι ένα πανέμορφο λουλούδι, όμως είναι εξαιρετικά τοξικό για τις γάτες. Ακόμη και κατάποση ενός μικρού κομματιού, συμπεριλαμβανομένης της γύρης ή του νερού από ένα βάζο, μπορεί να τους προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κρίνους περιλαμβάνουν έμετο, λήθαργο και απώλεια όρεξης, το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση. Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί και να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους χωρίς άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

2. Aloe Vera (Αλόη η γνήσια)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Η Αλόη Βέρα είναι θεϊκή για τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα τοξική για τους σκύλους και τις γάτες. Εάν καταποθούν, το κατοικίδιό σας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια, λήθαργο, ακόμη και τρόμο. Αν και δεν είναι θανατηφόρο καλό είναι να κρατάτε την Aloe Vera σε μέρος που είναι δύσκολα προσβάσιμο, η κίνηση αυτή θα σώσει το κατοικίδιό σας από δυσάρεστες καταστάσεις.

3. Sago Palm (Κύκας η περιεστραμμένη)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Το Sago Palm χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό φυτό αλλά είναι εξαιρετικά τοξικό για τα κατοικίδια ζώα. Όλα τα μέρη αυτού του φυτού είναι τοξικά και οι σπόροι του ακόμα πιο επικίνδυνοι. Η κατάποση αυτού του φυτού προκαλεί σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια στο κατοικίδιο ζώο σας. Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις και σε χειρότερα σενάρια, ηπατική ανεπάρκεια. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει καταπιεί αυτό το φυτό, απαιτείται άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

4. Πόθος (Epipremnum aureum)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Το φυτά Pothos ή αλλιώς κισσός του διαβόλου, είναι φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ως εκ τούτου εμφανίζονται σε πολλά σπίτια αλλά και γραφεία. Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει οξαλικό ασβέστιο και σε περίπτωση κατάποσης προκαλεί ερεθισμό, πρήξιμο στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό ενός κατοικίδιου. Κάποια από τα συμπτώματα είναι η υπερβολική σιελόρροια, έμετος και δυσκολία στην κατάποση.

5. Κισσός (English Ivy)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Ο αγγλικός κισσός είναι ένα πολύ όμορφο φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ψηλό ράφι ή μια κρεμαστή γλάστρα. Είναι τοξικό τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες εάν καταποθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, κοιλιακό άλγος, υπερβολικό σάλιο και διάρροια. του υγρά αυτού του φυτού μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος εάν τα κατοικίδια έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του.

6. Σπαθίφυλλο (Peace Lily)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Το σπαθίφυλλο είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου καθώς βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα. Δυστυχώς, περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που τα καθιστούν τοξικά για γάτες και σκύλους. Όταν μασηθεί το φυτό αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στόματος, σάλια, έμετο και δυσκολία στην κατάποση. Αν και το σπαθίφυλλο είναι λιγότερο τοξικό από τα κρίνα, εμπεριέχει κινδύνους ειδικά για τις γάτες.

7. Σανσεβιέρια (Snake Plant)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Το Snake Plant ή αλλιώς Σανσεβιέρια είναι ένα καλλωπιστικό και σχετικά ανθεκτικό φυτό που έχει γίνει αποδεκτό ως φυτό εσωτερικού χώρου. Λέγεται οτι έχει την ιδιότητα να διώχνει την αρνητική ενέργεια. Ωστόσο, είναι τοξικό τόσο για γάτες όσο και για σκύλους σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ναυτία, έμετο και διάρροια. Αν και η τοξικότητα του είναι μικρή, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε το φυτό να τοποθετείται μακριά από κατοικίδια.

8. Ντιφενμπάχια (Dumb Cane)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Η Ντιφενμπάχια, ή αλλιώς Dumb Cane, περιέχει αδιάλυτους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Το μάσημα του φυτού από κατοικίδια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στόματος και του λαιμού με επακόλουθα την ακατάσχετη σιελόρια, έμετο και δυσκολία στην αναπνοή, με πιθανό επακόλουθο πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών.

9. Πικροδάφνη (Oleander - Nerium oleander)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Η πικροδάφνη είναι φυτό εξωτερικού χώρου αλλά συχνά τοποθετείται και σε εσωτερικούς χώρους. Κάθε μέρος αυτού του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικό για τα κατοικίδια ζώα και ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Η κατάποση προκαλεί σοβαρά καρδιακά προβλήματα, έμετο, διάρροια και πιθανό θάνατο. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας καταναλώνει οποιοδήποτε μέρος αυτού του φυτού, απαιτείται άμεση κτηνιατρική θεραπεία.

10. Κρασούλα (Jade Plant - Crassula ovata)

Τοξικό για σκύλους και γάτες

Τα φυτά Jade, γνωστά και ως money tree, είναι πολύ κοινά στα νοικοκυριά. Eίναι όμως εξαιρετικά τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Προκαλεί έμετο, λήθαργο και μερικές φορές ασυντονισμό κατά την κατάποση. Αν και τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, είναι πάντα καλύτερο να αποτρέψετε την ύπαρξη αυτού του φυτού σε σπίτια με κατοικίδια ή να το τοποθετήσετε σε μέρος που δεν είναι προσβάσιμο.

Πως να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας ασφαλή;

Γνωρίζοντας ποια φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια θα σας βοηθήσει καλύτερα στην προσπάθεια να δημιουργήσετε ένα μη τοξικό οικιακό περιβάλλον. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας:

  • Έρευνα πριν από την αγορά: Ελέγχετε πάντα εάν ένα φυτό είναι τοξικό για το κατοικίδιο ζώο σας πριν το προσθέσετε στο σπίτι σας.
  • Τοποθετήστε τα φυτά μακριά: Κρατήστε τα τοξικά φυτά σε ψηλά ράφια ή σε δωμάτια στα οποία δεν έχουν πρόσβαση τα κατοικίδια.
  • Χρησιμοποιήσετε μη τοξικά φυτά όπως το Χλωρόφυτο, Φτέρη και Σαιντπώλια για να ομορφύνετε τους εσωτερικούς σας χώρους.
  • Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας: Εάν το κατοικίδιό σας έχει συμπτώματα όπως εμετό ή λήθαργο ή συμπεριφέρεται παράξενα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Με λίγη γνώση και προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε την αισθητική γοητεία των φυτών εσωτερικού χώρου χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τον τετράποδο φίλο σας.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image