Σκύλος
21/04/2025
Ο σκύλος σας γαβγίζει συνεχώς όταν φεύγετε από το σπίτι; Ή μήπως επιστρέφετε στο σπίτι και έρχεστε αντιμέτωποι με σκισμένα μαξιλάρια, γδαρμένες πόρτες και δαγκωμένα παπούτσια; Αυτά είναι κάτι περισσότερο από «κακές συμπεριφορές» - μπορεί να είναι σημάδια άγχους αποχωρισμού, μιας διαταραχής που επηρεάζει εκατομμύρια σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους. Στο mybestie.gr, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να αφήσετε το κατοικίδιό σας μόνο στο σπίτι και να ανησυχείτε για την υγεία του αλλά και το τι θα αντικρίσετε γυρνώντας; Ας εμβαθύνουμε στο τι είναι το άγχος αποχωρισμού στους σκύλους, πώς μπορείτε να το αναγνωρίσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σκύλο σας να το αντιμετωπίσει.
Περιεχόμενα
Το άγχος αποχωρισμού είναι μια διαταραχή της συμπεριφοράς των σκύλων που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ο σκύλος βιώνει ακραία δυσφορία όταν είναι μόνος του ή όταν αποχωρίζεται τον ιδιοκτήτη του. Δεν πρόκειται για θέμα υπακοής ή πλήξης - πρόκειται για φόβο, ανασφάλεια και ενδεχομένως για ακραίο δέσιμο με τον άνθρωπό του. Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης και μερικοί από αυτούς θα προσκολληθούν υπερβολικά σε ένα μεμονωμένο άτομο. Όταν αυτό το άτομο φεύγει, έστω και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο σκύλος θα "αγριέψει" και θα εκφράσει αυτό το άγχος με καταστροφικές ή ακραίο γάβγισμα.
Όλα τα σκυλιά που μασάνε ένα παπούτσι δεν είναι απαραίτητα αγχώδη. Πώς μπορείτε να το καταλάβετε;
Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού θα αρχίσουν γενικά να εκδηλώνουν αυτές τις συμπεριφορές μέσα σε λίγα λεπτά αφότου φύγετε.
Το άγχος αποχωρισμού προκαλείται από μια μεγάλη ποικιλία λόγων, όπως:
Ορισμένες ράτσες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη άγχους αποχωρισμού, ιδίως οι ιδιαίτερα κοινωνικές και οι ράτσες "εργασίας" που έχουν την ανάγκη να προσφέρουν, να δεθούν και να νιώσουν χρήσιμες.
Το άγχος αποχωρισμού δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει ο σκύλος σας και σίγουρα δεν είναι κάτι που κάνει από κακία ή εκδικητικότητα. Με υπομονή, ανάπτυξη ρουτίνας και καθοδήγηση, ο σκύλος σας μπορεί να μάθει να αισθάνεται ασφαλής ακόμα και όταν δεν είστε κοντά του. Μην περιμένετε όμως να γίνουν εμφανή τα σημάδια - δράστε έγκαιρα για να κάνετε το σκύλο σας (και το σπίτι σας) πιο άνετο.
Για περισσότερες συμβουλές, συστάσεις και tips ειδικών για τη συμπεριφορά των κατοικίδιων, επισκεφθείτε το Blog μας.