Πώς γουργουρίζουν οι γάτες και γιατί;

background image

Γάτα

08/09/2024

Πώς γουργουρίζουν οι γάτες και γιατί;

Ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο είναι το γουργούρισμα της γάτας, το οποίο προκαλείται από μια πολύ περίεργη και μοναδική φυσιολογική διαδικασία. Στο MyBestie.gr λατρεύουμε να ακούμε αυτόν τον ήχο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μας κι αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο για να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει και πόσο σημαντικό είναι.

Αυτή λοιπόν, η πολύπλοκη διαδικασία, έχει τις ρίζες της στον εγκέφαλο, όπου συγκεκριμένοι νευρικοί ταλαντωτές έχουν τη δουλειά να πυροδοτούν σήματα στους μύες του λάρυγγα - κοινώς γνωστοί ως μύες του φωνητικού κουτιού. Αυτοί οι μύες στη συνέχεια εμπλέκονται σε γρήγορες συσπάσεις και χαλαρώσεις, με αποτέλεσμα μια αρκετά δυνατή δόνηση των φωνητικών χορδών. Αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της εισπνοής όσο και της εκπνοής, οδηγώντας στον καταπραϋντικό, συνεχή ήχο που ονομάζουμε γουργούρισμα, με τον οποίο όλοι συνδέουμε τις ευτυχισμένες γάτες. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή των αιλουροειδών είναι η ειδική ικανότητά τους να γουργουρίζουν σε διαφορετικές συχνότητες, η οποία συνήθως κυμαίνεται στην περιοχή από 20 έως 150 Hertz.

Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν;

Διάφοροι λόγοι μπορεί να αποδοθούν στις γάτες για τη γουργουριστική τους συμπεριφορά, κι ενώ το να είναι ευτυχισμένες είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός από αυτούς, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή τους τη συμπεριφορά.

Ευτυχία και χαλάρωση

Κάθε φορά που η λατρεμένη γάτα σας κουλουριάζεται άνετα στην αγκαλιά σας και αρχίζει να κάνει έναν χαμηλό, γλυκό ήχο γουργουρίσματος, εκείνη τη στιγμή αισθάνεται πολύ ασφαλής ή άνετα ή πραγματικά ευτυχισμένη. Κατά τη διάρκεια ήρεμων στιγμών, τα γουργουρητά αντιπροσωπεύουν την γατίσια εκδοχή ενός ανθρώπου που εκφράζει την άνεση και την ικανοποίηση του. Ένα τέτοιο γουργούρισμα αποτελείται γενικά από κραδασμούς χαμηλής συχνότητας, παράγοντας έτσι έναν χαμηλό, συντονισμένο και καταπραϋντικό ήχο που είναι αρκετά ανακουφιστικός.

Επικοινωνία της γάτας

Μερικές έχουν επίσης αναπτύξει αυτή την αξιοσημείωτη ικανότητα να γουργουρίζουν ως κύριο μέσο επικοινωνίας με τον εαυτό τους και με τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκείνες οι συγκεκριμένες στιγμές που μερικέςαπό αυτές θα αρχίσουν να γουργουρίζουν για να δείξουν την πείνα τους ή ίσως να τραβήξουν την προσοχή σας ή ακόμα για να πάρουν κάτι από εσάς. Ένας αριθμός μελετών δείχνουν ότι οι γάτες έχουν αυτή την εξαιρετική ικανότητα να μετατρέπουν τους ήχους των γουργουρητών τους, εισάγοντας μέσα τους ένα στοιχείο υψηλότερου τόνου (αυτό που ακούγεται σαν τον τόνο του κλάματος ενός μωρού), το οποίο οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να αγνοήσουν. Ένα γουργούρισμα τόσο έξυπνα επινοημένο και υπολογισμένο μπορεί να τους επιτρέψει να αποκτήσουν αυτό που θέλουν: είτε τροφή για να χορτάσουν την πείνα τους είτε χάδια για να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.

Θεραπεία και ανάκτηση

Παραδόξως, το γουργούρισμα μιας γάτας θεωρείται μια πράξη που τις κρατά πολύ πιο δυνατές από πολλές απόψεις, λόγω των υποτιθέμενων ισχυρών θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Πολλές γάτες τείνουν να γουργουρίζουν όταν έχουν πληγωθεί, όταν βρίσκονται υπό πίεση ή ακόμα κι όταν αναρρώνουν από έναν συγκεκριμένο τραυματισμό. Εικάζεται ότι κατά τη διάρκεια του γουργουρίσματος χρησιμοποιούνται δονήσεις χαμηλής συχνότητας που βοηθούν στη φυσική διέγερση της επούλωσης των οστών, καταφέρνοντας με επιτυχία να μειώσουν τον πόνο και ακόμη και το επίπεδο στρες που μπορεί να υφίσταται η γάτα τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι μάλλον συναρπαστικό το γεγονός ότι αυτή η ικανότητα αυτοθεραπείας λόγω γουργουρίσματος, τις έχει κάνει στη συνείδηση μας επτάψυχες.

Συναισθηματικό δέσιμο της γάτας

Το γουργουρητό ξεκινά νωρίς στον κύκλο ζωής μιας γάτας, αφού τα γατάκια έχουν αρχίσει να γουργουρίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού ως μέσο επικοινωνίας με τις μητέρες τους. Με αυτόν τον τρόπο, η συμπεριφορά βοηθά στη δημιουργία ενός στενού και περιποιητικού δεσμού μεταξύ της μητέρας γάτας και των νεαρών γατιών της. Αυτή η αξιολάτρευτη συμπεριφορά δεν εξαφανίζεται στη μεγαλύτερη ηλικία των γατιών, αλλά πηγαίνει κατευθείαν στην ενηλικίωση, όταν κάποιος βλέπει γάτες να γουργουρίζουν αγκαλιά με τους ανθρώπους τους. Με αυτή τους την πράξη, δείχνουν αγάπη και ενισχύουν τον κοινωνικό δεσμό μεταξύ αυτών και των αγαπημένων τους προσώπων.

Ανακούφιση από το στρες

Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι οι γάτες γουργουρίζουν σε στιγμές υψηλού άγχους ή φόβου. Για παράδειγμα, είναι αρκετά συνηθισμένο ότι οι καταπραϋντικοί αυτοί ήχοι μπορούν να ακουστούν σε εξαιρετικά οδυνηρές καταστάσεις, όπως στις κλινικές των κτηνιάτρων ή κατά τη διάρκεια καταιγίδων με δυνατές βροντές. Μια τέτοια πρακτική συμβαίνει καθώς το γουργούρισμα έχει έναν σκοπό, να βοηθήσει να καταπραΰνουν το έντονο στρες και λειτουργεί ως μέθοδος αυτοπαρηγοριάς, που τις καθησυχάζει σε στιγμές αγωνίας.

Κλήση για βοήθεια

Λιγότερο συχνά, οι γάτες γουργουρίζουν όταν τραυματίζονται ή δεν είναι καλά. Αυτό συνδέεται με την πεποίθηση ότι γουργουρίζουν σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν στο άγχος και τον πόνο. Εάν η γάτα σας αναπτύξει ξαφνικά ένα γουργουρητό σε περίεργες καταστάσεις, τότε αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να υποδηλώνει ότι δεν είναι καλά ή ότι κάτι στο χώρο την ενοχλεί.

Συμπέρασμα για το γουργουρητό

Το purring (γουργουρητό) είναι ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό, που εξυπηρετεί πολύ περισσότερα από μια απλή εκδήλωση ευτυχίας και ικανοποίησης. Είναι ένα πολυλειτουργικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιούν οι γάτες σε διάφορες μορφές επικοινωνίας, για θεραπεία και δέσιμο, ακόμη και για να ηρεμήσουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται τραυματισμένες. Είτε η γάτα σας κάθεται χαρούμενη στην αγκαλιά σας, είτε απολαμβάνει μια ήσυχη στιγμή ανάπαυσης, είτε προσπαθεί να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια αγχωτικών και τρομακτικών στιγμών, το γουργούρισμα της δημιουργεί μια συναρπαστική πτυχή της συμπεριφοράς της που όχι μόνο λέει πολλά για τη σωματική της υγεία αλλά και για τη συναισθηματική της κατάσταση. Εάν δώσετε μεγαλύτερη προσοχή ακριβώς στο πότε η γάτα σας αρχίζει να γουργουρίζει και πώς, θα μάθετε περισσότερα για τις ανάγκες της. Θα γνωρίζετε πώς να την κάνετε ευτυχισμένη, υγιή και άνετη στο περιβάλλον σας.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image