Απαραίτητες συμβουλές φροντίδας για χαρούμενους σκύλους

background image

Σκύλος

15/09/2024

Απαραίτητες συμβουλές φροντίδας για χαρούμενους σκύλους

Στο Mybestie.gr γνωρίσουμε πολύ καλά πως η φροντίδα των σκύλων είναι κάτι περισσότερο από το τάισμα και το περπάτημα. Η κατανόηση των σωματικών, ψυχικών και συναισθηματικών τους αναγκών απαιτεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η πνευματική διέγερση, είναι η σωστή προσέγγιση για τη φροντίδα τους η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Επίσης σημαντικοί παράγοντες για την ευεξία τους, είναι η περιποίηση, οι προληπτικές εξετάσεις και φυσικά οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό. Για την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών, το παιχνίδι, η κοινωνικοποίηση αλλά και τα ταξίδια είναι η λύση. Οι παρακάτω οδηγίες είναι σημαντικές τόσο για νέους ιδιοκτήτες σκύλων όσο και για τους πιο έμπειρους, προσφέροντας στον τετράποδο φίλο σας την καλύτερη δυνατή ζωή.

Διατροφή και ενυδάτωση

Για την επίτευξη μιας υγιούς κατάστασης για τον σκύλο σας, η σωστή διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας. Παρέχετε του εξαιρετικής ποιότητας τροφή που ανταποκρίνεται ακριβώς στην ηλικία, το μέγεθος και τη φυλή του. Η προσθήκη φρέσκων φρούτων και λαχανικών ως λιχουδιές μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική αξία. Φυσικά, τα σκυλιά απαιτούν πρόσβαση σε καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή για να διατηρούνται ενυδατωμένα, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες. Παρακολουθείτε τακτικά το βάρος του, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως προβλήματα οστών και αρθρώσεων ή ακόμα και διαβήτη.

Καθημερινή άσκηση & νοητική διέγερση

Τα σκυλιά είναι δραστήρια ζώα που πρέπει να ξοδέψουν αυτή τους την ενέργεια τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Οι τακτικοί περίπατοι, το τρέξιμο και το παιχνίδι είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ξοδέψουν τη σωματική τους ενέργεια, ενώ η εμπλοκή του μυαλού τους με παιχνίδια παζλ ή προπονήσεις θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική. Η ποικιλία στη δραστηριότητα είναι αυτή που θα μειώσει την πλήξη και τα σχετικά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως το μάσημα ή το υπερβολικό γάβγισμα.

Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση

Τα σκυλιά πρέπει να κοινωνικοποιούνται και να διδάσκονται βασικές εντολές, όπως να κάθονται, να μένουν και να έρχονται, από μικρή ηλικία. Η καλύτερη μέθοδος είναι η θετική ενίσχυση με λιχουδιές και επαίνους. Η κοινωνικοποίηση επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Επισκεφτείτε περιβάλλοντα με άλλους ανθρώπους και ζώα για να τα κάνετε να έχουν αυτοπεποίθηση και να αποφύγετε προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.

Συχνή περιποίηση

Η βασική περιποίηση περιλαμβάνει το βούρτσισμα, το κόψιμο των νυχιών και τον καθαρισμό των αυτιών όμως ορισμένες ράτσες χρειάζονται πολύ περισσότερη περιποίηση από άλλες. Για τις μακρύτριχες ράτσες, η συχνή επαγγελματική περιποίηση είναι μονόδρομος. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο το μπάνιο πρέπει να γίνεται ανάλογα με τη ράτσα και σίγουρα τις κλιματολογικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας μόνο σαμπουάν για σκύλους για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος. Επίσης το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αποτρέψει οδοντικά προβλήματα και κακή αναπνοή.

Κτηνιατρική φροντίδα & προληπτικές εξετάσεις

Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι είναι απίστευτα σημαντικοί καθώς παίζουν κρίσιμο ρόλο στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων υγείας. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας έχει κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς καθώς και τις θεραπείες που στοχεύουν στην πρόληψη παρασίτων όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια. Επιπλέον, η στείρωση του κατοικίδιου σας μπορεί να προσφέρε,ι μακροπρόθεσμα, πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Δεθείτε με τον σκύλο σας μέσω του παιχνιδιού

Το να παίζετε παιχνίδια με τον σκύλο σας είναι κάτι περισσότερο από απλή άσκηση, ενισχύει πάρα πολύ τον δεσμό μεταξύ σας. Το τράβηγμα του σκοινιού, η ανάκτηση της μπάλας ή ακόμα και οι διασκεδαστικοί τρόποι διδασκαλίας νέων κόλπων ενισχύουν και εμβαθύνουν τη συναισθηματική σχέση σας. Περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί θα χτιστεί η εμπιστοσύνη και η φιλία σας, με αποτέλεσμα ένα συμπεριφορικά καλύτερο και πιο ευτυχισμένο σκυλί.

Δημιουργία ενός ασφαλούς και άνετου σπιτικού περιβάλλοντος

Τα σκυλιά χρειάζονται τη δική τους θέση στο χώρο, όπου μπορούν να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφάλεια και κάτσουν αναπαυτικά. Θα πρέπει να έχουν ένα δικό τους κρεβάτι με εύκολη πρόσβαση ειδικά εάν υπάρχουν μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά με κινητικά προβλήματα. Το σημαντικότερο από όλα είναι να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος κι οτιδήποτε επικίνδυνο είναι σε απρόσιτο μέρος. Αυτό θα βοηθήσε πολύ στην αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.

Ταξιδέψτε με τον σκύλο σας

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες, συμπεριλάβετε τον σκύλο σας στα ταξίδια σας! Βεβαιωθείτε ότι είναι δεμένα σωστά στο αυτοκίνητο με ζώνη ασφαλείας κι οτι έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα όπως νερό, φαγητό και κιτ πρώτων βοηθειών. Μερικά σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν άγχος ενώ ταξιδεύουν, θα πρέπει λοιπόν να τα έχετε προετοιμάσει κατάλληλα πηγαίνοντας αρχικά σε κοντινούς προορισμούς πριν αποφασίσετε για τη μεγάλη απόδραση.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image