Ιδιοκτήτες κατοικιδίων και ακριβά πρόστιμα!

background image

Γενικές πληροφορίες

20/10/2024

Ιδιοκτήτες κατοικιδίων και ακριβά πρόστιμα!

Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι απλώς συντροφιά, αλλά συνοδεύεται από ένα σύνολο δικαιωμάτων κι ευθυνών. Όπως συμβαίνει στους περισσότερους τομείς της ζωής, υπάρχουν νόμοι που αφορούν την κατοχή τους κι έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν τόσο την ευημερία όσο και τη δημόσια τάξη. Αυτοί οι νόμοι επιβάλλουν συγκεκριμένες ευθύνες στον ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων, συνοδευόμενες από την απειλή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια συγκεκριμένα πρότυπα. Ενημερωθείτε μέσω αξιόπιστων πηγών όπως το mybestie.gr για όλες τις αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και την καινούρια ψηφιακή πλατφόρμα pet.gov.gr.

Νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Σε όλα τα πάρκα, τους δρόμους κι άλλους δημόσιους χώρους, οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν όμορφες βόλτες μαζί με τα κατοικίδια τους. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι συνηθισμένοι και καθημερινοί περίπατοι συνοδεύονται από σοβαρές υποχρεώσεις. Προβλέπεται από το νόμο ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν για ό,τι χρειάζονται τα κατοικίδιά τους και ότι οι ενέργειές τους δεν πρέπει να διαταράσσουν την τάξη στη γειτονιά. Ο νέος αυτός νόμος έχει προβλέψει ορισμένες δεσμεύσεις, όπου η έλλειψή τους μπορεί να επισύρουν ακριβά πρόστιμα.

Πρόστιμα έως και 500 ευρώ

  • 100 ευρώ πρόστιμο: Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ εφόσον παραλείψουν να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους. Πρόκειται για ένα σοβαρό αδίκημα όταν κάποιος δεν φροντίζει για τα περιττώματά του κατοικιδίου του από πάρκα, πεζοδρόμια ή άλλους δημόσιους χώρους, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
  • 300 ευρώ πρόστιμο: Πρόστιμο 300 ευρώ επιβάλλεται σε όποιον δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλούς περιπάτου.Αφορά τη μη διατήρηση του σκύλου με λουρί οδηγό σε δημόσιους χώρους. Βέβαια ορισμένες μεγαλόσωμες ράτσες χρειάζονται έξτρα εξοπλισμό όπως το φίμωτρο για μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο του ιδίου του σκύλου όσο και των γύρων του.
  • 500 ευρώ πρόστιμο: Επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, εάν κάποιος δεν πληροί τουλάχιστον τις ελάχιστες απαιτήσεις ευζωίας για τα κατοικίδιά του. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση τακτικών κτηνιατρικών ελέγχων ή τη φυσική κατάσταση και την υγεία του ζώου γενικότερα. Οι νόμοι περί ευζωίας των κατοικίδιων ζώων απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να τους παρέχουν τροφή, στέγη και ιατρική φροντίδα όταν είναι απαραίτητο, ώστε να μην υποφέρουν.

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς

Εκτός από τα πρόστιμα, η κυβέρνηση εισήγαγε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, το pet.gov.gr, μέρος του «Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς». Η πλατφόρμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και μερικούς μήνες κι έχει κάνει τη διαχείριση της κατοχής κατοικίδιων ζώων πιο εύκολη και πιο οργανωμένη. Οι υπηρεσίες αυτές δεν διατίθενται μόνο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, αλλά και σε κτηνιάτρους και τους διαχειριστές ζώων, διευκολύνοντας τη διαδικασία καταχώρισης και τήρησης του μητρώου υγείας των ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, η νέα πλατφόρμα απλοποιεί όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κατοικίδια ζώα. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τα κατοικίδιά τους στο σύστημα, να κλείνουν ραντεβού με κτηνίατρο και να κάνουν πολλά άλλα πράγματα με ψηφιακό και ολοκληρωμένο τρόπο.

Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης για τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, ευαισθητοποιεί σχετικά με την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, τονίζοντας ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου είναι πράγματι προνόμιο, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί δέσμευση που συνεπάγεται υπεύθυνη συμμετοχή στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία του.

Μοιραστείτε το άρθρο!

background image